Waar moet je rekening mee houden bij het verstrooien van de as van een overledene?

Veel mensen denken dat je maar gewoon overal as mag verstrooien. Dat is alleen niet het geval. In Nederland is het toegestaan om as te verstrooien op een strooiveld van een crematorium, op bepaalde delen van de zee, of op eigen terrein of als je daar toestemming voor hebt gekregen, op grond van een ander. Het is niet toegestaan om as te verstrooien in openbare parken, in de buurt van waterbronnen of op andere openbare plaatsen.

Verstrooiing in en op het water

Mag ik de as in elk Nederlands water verstrooien?

Wil je de as van je dierbare in een grote plas, rivier of sloot verstrooien, zul je officieel toestemming moeten krijgen van de eigenaar van het watergebied, daarbij is het van belang dat de gemeente het gebied niet in een verordening op die plaats heeft verboden en waterbeheerder akkoord is. Mits je aan deze voorwaarden voldoet, mag je de as van je overleden dierbare er verstrooien.

Urn Bootje

Verstrooiing op het water

Soms wil je het as graag te water laten gaan, maar voelt het niet prettig om het as zomaar in het water te “gooien”. Het urnbootje is in dat geval een mooie manier om het as op geleidelijke wijze te water te laten gaan. Het urn bootje is zo ontworpen dat het bootje zich langzaam vult met water waardoor het langzaam in het water zal zakken. Het urnbootje is gemaakt van 100% natuurlijke materialen en daarmee dus niet schadelijk voor het milieu.

Zorg ervoor dat je altijd toestemming hebt van de grondeigenaar en waterbeheerder.

Duikvaart via Aqua Omega

Verstrooiing via een duiker

De duikvaart is een bijzondere en persoonlijke manier om de as van uw dierbare een laatste bestemming te geven. Met een duikvaart wordt de overledene herdacht en de as in een oplosbare urn in de waterbodem begraven.

De duikvaart is mogelijk op zee, rivier, kanaal of recreatieplas. Vanaf de oever of vanaf een schip gaat een professionele duiker met de urn te water. Nabestaanden met duikervaring kunnen de duikvaart begeleiden. Door de inzet van een onderwatercamera is de duikvaart boven water ‘live’ door u te volgen.

Verstrooiing vanaf een boot

Misschien vinden jullie het wel mooi om gezamenlijk een laatste vaart te maken. In dat geval zijn er verschillende rederijen die je de mogelijkheid bieden om met hen mee te varen waardoor je zelf de as vanaf de boot in zee kunt verstrooien.  Uiteraard kun je ook zelf een boot huren of een bedrijf als aqua omega inhuren en hen de as vanaf hun boot op zee laten verstrooien. Je hoeft er dus niet altijd bij aanwezig te zijn, maar het kan in veel gevallen wel.

Strooivelden bij de begraafplaats of het crematorium

Hoe werkt een strooiveld?

De meeste crematoria en begraafplaatsen beschikken over een eigen strooiveld. Dit veld is speciaal voor het verstrooien van as. Je mag het daar zelf doen of als je dat lastig vindt kun je vragen of het crematorium of de begraafplaats dit kan verzorgen. Vaak bieden ze de optie om de verstrooiing te voorzien van een kleine afscheidsceremonie. Houdt er wel rekening mee dat er mogelijk kosten aan verbonden zijn. Deze kun je op voorhand opvragen.

Je bent altijd vrij om binnen de openingstijden van de begraafplaats of het crematorium naar de plek terug te keren. Zo heb je altijd een plek om naartoe te kunnen gaan. Wel is het belangrijk om je te beseffen dat een strooiveld as van verschillende overledene bij elkaar brengt. Je bent immers niet de enige die hier mogelijk gebruik van wenst te maken.

Wees je ervan bewust dat een strooiveld wordt gebruikt voor meerdere overledene. Er liggen dus meerdere mensen over het veld verstrooid.

Verstrooiing in de natuur

Mag ik de as van mijn man in de duinen verstrooien?

Ja, dat mag mits je toestemming hebt van de grond-eigenaar. Houdt er rekening mee dat niet alle duigebieden geschikt zijn. Dit komt omdat men er ook drinkwater wint. Indien je toestemming hebt gekregen, weet je dat het goed zit.

Verstrooiing tijdens een fijne wandeling

Was jouw overleden dierbare een echte wandelaar dan is het misschien wel mooi om de as van je dierbare tijdens een laatste wandeling over een mooie route te verstrooien. Een mooie en bijzondere manier van gedenken vinden wij. Zeker omdat je de route keer op keer kunt blijven herhalen. Het wordt als het ware jullie route.

Houdt er wel rekening mee dat het lastig kan zijn om de as gelijkmatig over een natuurgebied te verdelen. Kies sowieso een dag met weinig wind. Wat ook kan helpen is om de as op voorhand van de wandeling te verdelen over losse bakjes of zakjes. En tijdens de wandeling overal een klein beetje as achter te laten.

Vindt je het eng of lastig om de as op te delen dan zijn er ook speciale wandelstokken beschikbaar die je kunt vullen met as van je overleden dierbare en die je kan helpen om de as geleidelijk aan over een route te verdelen. 

TIP! Zet de locatie-voorziening of route planner op je telefoon aan. Zo kun je de route altijd terugvinden en herhalen. 

Verstrooien via de lucht

Velen van ons hebben een associatie tussen de hemel en de dood. Het is dan ook niet zo gek dat we het mooi vinden om de as in de hemel te laten opgaan. Dit kan tegenwoordig op verschillende manieren, denk daarbij aan een laatste vlucht per vliegtuig of helikopter, een vuurpijl of helium ballon.

As-verstrooiing per vliegtuig

Hoe letterlijk kun je een laatste vlucht nemen? Nou letterlijk, want er zijn verschillende bedrijven die je de mogelijkheid bieden om de as van je dierbare tijdens een vlucht over zee uit te strooien. Soms mag je daarbij meevliegen en in sommige gevallen geef je de asbus mee aan het luchtvaartteam die de as dan voor je zullen verstrooien.  Aqua Omega is één van die bedrijven. Zij bieden de optie om de as per vliegtuig of helikopter te verstrooien.

Heliumballon verstrooiing

Ja, het is echt waar. Je kunt de as ook via een ballon de hemel in laten gaan. Aqua Omega biedt speciale ballonnen gevuld met de as van je dierbare en helium. De ballon zal opstijgen en maar liefst een hoogte van  20 kilometer bereiken. Asverstrooien -met een heliumballon- is een bijzondere manier van gedenken en een prachtige laatste vlucht. 

Het is niet toegestaan om zomaar een ballon met helium en as te vullen en dit zelf te doen. Je dient toestemming te hebben van de eigenaar van de grond van waaraf de heliumballon met as wordt losgelaten en gezien de hoogte die de ballon zal behalen is het van belang dat de luchtvaartautoriteiten op de hoogte wordt gesteld. Dit doet Aqua Omega voor u.

As per vuurpijl

Het was voor ons ook een nieuwe vorm, maar schijnt dus te kunnen. Je kunt de as van een overledene in een vuurpijl laten verwerken die dan door een professional kan worden afgestoken. Een knallend einde is het dan letterlijk en figuurlijk.

Belangrijke punten om rekening mee te houden bij de keuze voor verstrooien

Het verstrooien van as kan een mooie en betekenisvolle manier zijn om afscheid te nemen van een overleden dierbare. Echter,  zijn er wel een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Lees hieronder welke. 

Milieu-impact:
Hoewel crematie-as over het algemeen als milieuvriendelijk wordt beschouwd, kunnen er kleine hoeveelheden schadelijke stoffen in de as aanwezig zijn. Bijvoorbeeld als iemand kanker heeft gehad en daarvoor chemo of bestraling heeft gehad.

Het verstrooien van as kan ook een impact hebben op dieren in het wild, vooral als het wordt gedaan in een beschermd natuurgebied of in de buurt van kwetsbare ecosystemen. Het is belangrijk om te zorgen voor minimale verstoring van de natuurlijke omgeving.

Juridische beperkingen:
Zoals hierboven al beschreven zijn er regels en voorschriften die bepalen waar en hoe as mag worden verstrooid. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze beperkingen en toestemming te krijgen indien nodig.

Emotionele impact:
Het verstrooien van as kan een emotioneel belastend proces zijn. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen die betrokken is bij het verstrooien van de as hierop voorbereid is. En ook weet wat de impact ervan is. Weg = weg want verstrooid is verstrooid. Een klein asdeel achterhouden is daarom altijd aan te raden. Mocht iemand zich bedenken is er in ieder geval nog een klein deel aanwezig en anders kan het altijd op een later moment alsnog worden verstrooid.

De locatie:
Het lijkt zo eenvoudig, het kiezen van de locatie voor het verstrooien van de as van je overleden dierbare maar er zijn toch nog best wat zaken waar je op moet letten.

1. Veranderingen. De omgeving waar de as wordt verstrooid, kan in de loop van de tijd veranderen. Bijvoorbeeld, een natuurgebied kan worden ontwikkeld of een favoriet strand kan eroderen. Dit kan gevoelens van verlies of ontheemding veroorzaken wees hierop voorbereidt.

2. De geschikte locatie. Het kiezen van een geschikte locatie om de as te verstrooien kan soms uitdaging zijn. Want welke plek paste er nou eigenlijk bij hem of haar? Heeft hij of zij het bij leven misschien benoemd? Kies je iets wat jij een fijne plek vindt of waar de overledene graag kwam? Gezinsleden kunnen hier elk op hun manier naar kijken en over denken.  Conflicten over de locatie kunnen spanningen binnen jullie familie veroorzaken. Wees daarop voorbereid door het goed met elkaar te bespreken en er de tijd voor te nemen een juiste plek en vorm te kiezen.

3. De bereikbaarheid. Sommige locaties waar mensen de as willen verstrooien, zijn mogelijk moeilijk te bereiken of te ver weg voor sommige nabestaanden. Dit kan het voor hen lastiger maken om deel te nemen aan de ceremonie of om later de locatie te bezoeken ter nagedachtenis.

Weersomstandigheden:
Het weer kan een grote rol spelen in het succes van een asverstrooiing. Wind, regen en andere ongunstige weersomstandigheden kunnen het proces bemoeilijken of vertragen, wat extra stress en emoties kan veroorzaken.

Enkele tips;

1. Houdt rekening met de stand van de wind. Je wilt de as niet in je geizcht krijgen. Kijk dus goed waar de wind vandaan komt en hoe je die nare ervaring kunt voorkomen.

2. Houdt er rekening mee dat sneeuw locaties anders doet voorkomen. Het zou kunnen dat de locatie daardoor in een periode zonder sneeuw minder goed terug te vinden is. De locatie kun je met een smartphone exact vastleggen om het ook na de periode van sneeuw terug te kunnen vinden.

3. Willen jullie verstrooien op het strand. houdt dan rekening met eb en vloed, jullie urn, bootje of wat ook kan terugkomen op het strand. Dat wil je niet.

    Het is belangrijk om alle opties zorgvuldig te overwegen en met elkaar te bespreken. Pas wanneer je met elkaar een plek, datum, tijd en vorm hebt gekozen moet je de vervolgstap gaan maken.