Vreemde tijden

We leven in een vreemde tijd. Een tijd waarin we worden geacht om afstand tot elkaar te houden. Afstand voor de gezondheid van onszelf en die van een ander. Anderhalf meter om precies te zijn. Anderhalf meter om ervoor te zorgen dat we de kans op Corona kunnen beperken, maar wanneer je iemand verliest, is deze afstand gevoelsmatig groter. En juist nu, in deze vreemde tijd van Corona is de ondersteuning van buitenaf zo belangrijk.

Beperkingen door Corona

Op dit moment zijn samenkomsten in Nederland slechts beperkt mogelijk. En zo ook bij afscheidsdiensten. Afscheidsbijeenkomsten zijn op dit moment slechts voor een beperkte groep van dertig personen toegestaan, waardoor condoleances slechts beperkt of helemaal niet plaatsvinden. Ook bij deze samenkomsten geldt de anderhalf meter afstand en dienen nabestaanden lastige keuzes te maken over wie ze wel of niet bij de uitvaart aanwezig willen hebben. De beperkingen zijn wennen en aanpassen, maar hoeven geen invloed te hebben op het afscheid zelf. Sterker nog, sommige mensen ervaren de afscheidsdiensten van nu juist als heel warm en persoonlijk. De kleinere samenstelling van mensen maakt de afscheidsbijeenkomst intiem. Wel missen nabestaanden de fysieke verbinding. Want juist in onzekere tijden hechten mensen waarde aan verbinding, veiligheid en contact. Juist in deze tijd is een knuffel van je beste vriend, de arm van je oom om je heen geslagen of een hand van je beste vriendin op die van jou tijdens de afscheidsspeech extra belangrijk. Het kan en mag alleen niet.

Wat kan en mag dan wel?

Nu fysiek contact niet is toegestaan kunt u als genodigde wel visueel uw medeleven tonen. Dit kan middels uw hand op uw hart te leggen en de nabestaanden aan te kijken. Ook kunt u uw steunbetuiging uitspreken, een handkus of het namasté gebaar tonen. Echter wanneer u er niet bij aanwezig bent, wordt dat lastiger. U kunt de nabestaanden dan wel een kaart sturen, ze bellen, appen of indien er een digitaal condoleanceregister is geopend, deze tekenen en op die wijze uw medeleven betuigen. Ook kunt u een bos bloemen laten bezorgen om ze even op te fleuren in deze rare en moeilijke tijd.

Wilt u de familie ook in deze tijd liever persoonlijk condoleren en heeft u mooie verhalen en foto’s van de overledene die de nabestaanden wellicht nog niet kennen, dan is de Condole app wellicht een uitkomst. U kunt de familie vragen of ze een gedenkpagina op Condole hebben en anders vragen of ze een gedenkpagina via Condole willen openen. Condole zorgt voor verbinding in tijden waarin we worden geacht om afstand tot elkaar te houden. Via Condole kan men er veilig en op afstand voor elkaar zijn en door de persoonlijke vorm die Condole daarin biedt, voelt het toch heel dichtbij.

Yvette