Hoe help je iemand in de eerste dagen na verlies?

Wanneer je een dierbare verliest komt er veel op je af. Je dierbare is overleden, je mist iemand, ervaart emoties maar bent eigenlijk al vanaf de melding van overlijden genoodzaakt om dingen te regelen. Dingen waar je helemaal niet mee bezig wilt zijn maar die wel geregeld dienen te worden. Veel rouwende mensen schieten hierdoor in de “regelmodus” . De uitvaart moet immers vrijwel direct worden geregeld en daarnaast zijn er vaak veel andere praktische zaken die geregeld moeten worden. Zeker wanneer iemand geen wilsverklaring heeft nagelaten is het aan de nabestaanden om belangrijke en tevens moeilijke keuzes te maken.
Kiezen we voor begraven of cremeren, een kist of wade, wel of geen condoleance? Wanneer halen we het huis leeg? Allemaal zaken waar nabestaanden na overlijden tegenaan lopen en waar ze (indien er op voorhand niets is vastgelegd) keuzes in dienen te maken. Dit kost een nabestaande tijd en energie, energie die je na het verliezen van een dierbare juist minder hebt. Om die moeilijke dagen iets dragelijker te maken willen wij u helpen om iemand in rouw in de eerste dagen na verlies te (kunnen) helpen.

Hoe help je iemand in rouw? Onderstaand geven wij 10 tips om een naaste in rouw te kunnen helpen.

  1. Laat iets van u horen. Dat kan zijn door even te bellen, te appen of breng een bezoek aan de nabestaande.
  2. Laat merken dat u het verlies betreurt en vraag waar hij/zij behoefte aan heeft.
  3. Luister naar zijn/haar verhaal. Ook als het al meermaals is verteld. Iedereen wil zo nu en dan zijn verhaal kwijt en gehoord worden.
  4. Wees bereikbaar en biedt een vertrouwde omgeving / gevoel aan de nabestaande.
  5. Biedt praktische hulp aan. Stel bijvoorbeeld voor om voor de nabestaande te willen koken, boodschappen te doen of de hond uit te laten. Het zijn simpele dingen, maar ze kunnen zo waardevol, fijn en vooral ontlastend zijn voor de nabestaanden.
  6. Deel uw herinneringen aan de persoon die is gestorven. Mensen vinden het altijd fijn om te horen wat hij/zij voor u heeft betekend. Nog mooier is om uw foto’s en video’s van de overledene met de nabestaande te delen.
  7. Wees attent! Stuur hem/haar een (condoleance) kaart, bos bloemen of troostgeschenk.
  8. Zeg niet “als er wat is, mag je me bellen.” maar app of bel om te vragen of u de kinderen even van school kunt halen. Of bel dat u boodschappen gaat doen en of u ook nog wat voor hen mee kunt nemen. Maak uw hulp dus toepasbaar en praktisch. De nabestaande is druk met het regelen van het afscheid, die gaat u niets vragen en zo is het makkelijker voor hem/haar om gebruik te maken van uw hulp zonder zich bezwaard te voelen.
  9. Wees niet bang om de nabestaande te vragen wat hij/zij wilt. Hij/zij kan zelf altijd aangeven er geen behoefte aan te hebben maar dan heeft u het in ieder geval wel aangeboden.
  10. Wees altijd begripvol richting de nabestaande. Het kan zijn dat hij/zij niet de behoefte heeft om uw hulp te ontvangen. Ook dat is goed. U heeft het aangeboden dus hij/zij weet dat u er voor hem/haar bent. Is die behoefte er weten ze u te vinden. Wees niet opdringerig.

Iedereen kan iemand in rouw helpen, ook u. Soms helpt u iemand al zonder dat u het door heeft want zoals u ziet zijn het de kleine dingen die het grote verschil kunnen maken. En zeker in die eerste dagen na overlijden kan het zo fijn zijn wanneer iemand even de hond uit wil laten of boodschappen voor je wil doen. Wees lief voor elkaar en help elkaar.

Opzoek naar meer tips? Lees ook onze andere tips.