En toen was het alweer december… Voor de meeste mensen een feestelijke maand, maar voor hen die iemand moeten missen of weten dat ze iemand zullen gaan missen, een confronterende maand. Het is een maand waarin men stil staat bij alles wat er het afgelopen jaar heeft plaats gevonden. Een maand waarin we hen die we zijn verloren net iets meer missen dan in andere maanden. En een maand waarin aandacht en liefde voor onze familie en vrienden vanzelfsprekend lijkt te zijn. December is en blijft in mijn opzicht dan ook altijd een bijzondere maand. Het telt 31 dagen maar voelt gevoelsmatig langer en warmer aan ten opzichte van iedere andere maand.

Feestdagen in 2020

De feestmaand van 2020 is anders dan andere jaren. Deze feestdagen zijn zonder grootse sinterklaasintochten, pakjesavonden en kerstborrels. Zonder alle vrienden en familie bij elkaar en zal worden gehouden op basis van de door de overheid voorgeschreven restricties. Corona zorgt er dit jaar voor dat de feestdagen niet alleen voor hen die iemand moeten missen anders is, maar dat het voor iedereen een vreemde maand is.

De feestdagen van 2020 vragen om creativiteit, begrip, maar vooral geduld. Het biedt echter ook rust, tijd en aandacht. Tijd waarin alle overleden dierbaren weer even de revue passeren. Aandacht voor elkaar als gezin en rust om samen de kerstboom op te tuigen, het huis te versieren of spelletjes te spelen. Corona zorgt er gek genoeg voor dat we ondanks de voorgeschreven afstand dichter bij elkaar komen, dan ooit tevoren.

December 2 Remember

December lijkt ieder jaar weer de uitgelezen kans om wat extra aandacht aan de overleden dierbaren te schenken. En zeker nu, nu men meer thuis is en de ruimte om te gedenken en herinneren wordt geboden. Herinneringen worden opgehaald, verhalen gedeeld, kaarsjes worden aangestoken en begraafplaatsen bezocht. Heeft u behoefte aan een herdenking voor uw verloren dierbare? Iedere tweede zondag van december staat in teken van verloren kinderen, er zijn wandelingen voor rouwende weduwe en weduwnaars, en er zijn verschillende lichtjesavonden op begraafplaatsen waarin (alle) overledenen worden herdacht. Kijk en informeer bij de begraafplaats in uw regio naar de mogelijkheden rondom lichtjesavonden.

Yvette