Het ontwikkelingsproces van een app is een emotionele rollercoaster. Van de vreugde van het brainstormen over nieuwe functies tot de velen uren werk en spanning van het voorbereiden op een lancering – het is een reis vol pieken en dalen. En tussen die hoogtepunten door, sluimert vaak mijn onzichtbare vijand: Perfectionisme.

De opwinding van verbeteringen

Ieder gesprek met een aangesloten rouwbegeleider, uitvaartondernemer of hulpverlener geeft mij nieuwe inzichten. De gesprekken activeren mijn creatieve brein en activeren mijn passie en drive om Condole nog beter te laten zijn. Elke nieuwe verbetering van mijn app komt dus voort uit mijn gesprekken. En een missie waarin ik mijn ondersteuning aan de rouwende medemens nog beter wil laten aansluiten.

De rouwreis van Condole

Maar naarmate ik dieper in het ontwikkelingsproces duik, is de realiteit van technische, financiële en logistieke uitdagingen soms zwaar. Zoals je misschien al wist, bied ik mijn rouwondersteuning kosteloos aan, wat ervoor zorgt dat ik naast Condole een FT baan heb om brood op de plank te brengen. Ik werk in de vroege ochtend, late avond en vrije uren aan Condole. Het zijn lange dagen maar de passie en energie die het me geeft, maken het draaglijk.

De Frustratie van uitdagingen

Geen enkel ontwikkelingsproces verloopt zonder problemen, dus ook bij mij niet. Aangescherpte wet- en regelgeving, prijsverhogingen en tegenstrijdige feedback van gebruikers zijn slechts enkele van de uitdagingen die ik tegenkom. Deze hobbels kunnen mijn ontwikkelreis een “rouw” randje geven en bijzonder frustrerend zijn, vooral wanneer je deadlines voor jezelf hebt gesteld en perfectionistisch bent ingesteld.

Gemiste deadlines, verloren tijd en soms zelfs de bijstelling van mijn oorspronkelijke visie voor Condole kunnen intens zijn. Het gevoel van een mogelijk falen en het niet kunnen bereiken van een geplande deadline kan intens zijn. Ook het gebrek aan tijd is een grote bron van frustratie. Vooral omdat ik weet dat als ik meer tijd voor Condole vrij zou kunnen maken, ik nog meer mensen kan helpen.

Omgaan met frustratie

Frustratie en rouw kunnen overweldigend zijn, maar ik heb geleerd hoe ik ermee om kan gaan om mentaal gezond en productief te blijven. Wat mij helpt wanneer de frustratie hoog oploopt is om even afstand te nemen van mijn werk. Een korte wandeling, muziek maken of door gewoon even een ijsje te halen. Ook praten met mijn familie, vrienden of een specialist, bieden me nieuwe perspectieven en helpen me bij het vinden van oplossingen voor problemen waar ik op vastloop. Wanneer je in rouw bent om een dierbare is dat net zo. Dan helpt het om je verhaal te delen, je zinnen te verzetten of jezelf te belonen met bijvoorbeeld dat lekkere ijsje.

Blijven groeien

Elke hobbel op de weg biedt een kans om te leren en te groeien, en sinds ik met Condole ben gestart heb ik veel geleerd. Van kleine dingen als de verschillen tussen app stores, want wist jij dat de afbeeldingen van een app in de App store op je telefoon en tablet heel anders kunnen zijn? Nou ik dus niet! Tot Apple mijn afbeelding afkeurde (de app store op je telefoon toont alleen telefoons die op de IPad alleen tablets;)). Tot de grotere leermomenten als hoe bouw je een app, welke vormen van rouwondersteuning zijn er en hoe start je een onderneming. Stuk voor stuk nieuw voor mij. Mijn werk voor Condole verrijkt mij op zowel het zakelijke als het persoonlijke vlak. 

De beloning van doorzettingsvermogen

Ondanks de frustraties en uitdagingen is er niets bevredigender dan het ontvangen van berichten van mensen die me bedanken voor de komst van hun kleinkinderen, die via Condole herinneringen rond verjaardagen en sterdagen krijgen, iemand die me bedankt voor de “nieuwe” foto’s van haar dochter of een huisarts die blij is dat ze haar patiënten nu ook buiten de openingstijden rouwsteun kan bieden. Dit zijn voor mij de beloningen van mijn harde werken en “ijsjes” waard.

Ook het zien live gaan van een nieuwe update en de positieve feedback van gebruikers op de lancering geven me een kick. Het herinnert me eraan waarom ik begon met het ontwikkelen van de Condole Rouwapp en motiveert me om door te blijven gaan, ondanks de onvermijdelijke uitdagingen die ondernemerschap met zich meebrengt.

Conclusie

Frustratie en rouw zijn onvermijdelijke onderdelen van het ontwikkelingsproces van Condole, maar kunnen worden overwonnen met de juiste mindset en strategie. Door pauzes te nemen, realistische doelen te stellen, ondersteuning te zoeken en te leren van tegenslagen, werk ik door de uitdagingen heen en ervaar ik de beloningen van mijn harde werk.

Komende week zal er weer een volledig nieuwe versie van Condole worden gelanceerd. Een versie waarin ik hoop nog meer en nog beter invulling te kunnen geven aan iedere vorm van rouw na overlijden. Weliswaar een stuk later als in mijn hoofd gepland, maar hé wel weer nog beter als gepland. Ik zie er naar uit om het je te mogen laten zien en bestel alvast een ijsje om het te vieren😉.

Yvette