December activeert en versterkt onze behoeften om samen te (willen) zijn. Maar juist omdat we zo verlangen naar verbinding, zullen gevoelens als eenzaamheid, gemis en verdriet meer voelbaar zijn bij iedereen die iemand deze dagen moet missen. Hoe zorg je als naaste voor liefde, aandacht en verbinding in deze confronterende maand?

Laat van je horen

Het klinkt misschien logisch, maar laat van je horen. De invloed van een simpel appje als; “Ik moest even aan je denken” is groots. Ook de waarde van een telefoongesprek waarin je informeert hoe het hem of haar gaat, is groots te noemen. Het maakt vaak niet uit wat je zegt of vraagt. Het feit dat je hem of haar belt, geeft de nabestaande het gevoel er niet alleen voor te staan en het feit dat je aan hem of haar denkt biedt troost.

Biedt steun op afstand

Vind je de directe confrontatie spannend omdat je niet goed weet wat je moet zeggen? Sta je net te ver van de nabestaande af voor een bezoek aan huis of wil je als collega de afstand bewaren? Dan kun je natuurlijk ook altijd een kaartje, bloemetje of troostdoosje sturen. Dat zijn laagdrempelige manieren van aandacht en verbinding. Je kunt zelf iets maken maar je kunt tegenwoordig ook kant en klare troostdoosjes vinden die volledig aansluiten op het type verlies. Denk daarbij aan een brievenbusgeschenk die troost biedt na verlies van een partner of (klein)kind. Een extra idee is om ze te bestellen met een datum-sticker aan de buitenkant van het doosje waarop je aangeeft wanneer het door hem of haar geopend mag worden. Zo zorg je voor aandacht op de dagen die er toe doen.

 

De gedenkdagen

December staat niet alleen in teken van de feestdagen. December is ook de maand van gedenken. Iedere 2e zondag in december is er Wereldlichtjesdag. Wereldwijd komen mensen bij elkaar om overleden kinderen te herdenken door om klokslag 19.00 uur een kaarsje aan te steken. Dit doen mensen alleen, thuis of samen bij een kerk, begraafplaats of andere plek van betekenis. Naast Wereldlichtjesdag, zijn er ook tal van herdenkingsdiensten waarin niet specifiek kinderen maar alle overleden dierbaren worden herdacht. Bijna iedere dag is er wel ergens een lichtjesavond, wandeling, lezing, of andere bijeenkomst te bij te wonen. En voor wie dat spannend vindt kan het vaak ook veilig en privé online worden bijgewoond.

 Misschien dat jouw vriend of vriendin graag zijn of haar overleden ouder, partner of kind wil herdenken, maar niet alleen kan of durft. Vraag eens of hij of zij bekend is met dergelijke bijeenkomsten. En vraag eens of er behoefte is om zo een bijeenkomst bij te wonen. Is die behoefte er, biedt dan aan om met hem of haar mee te gaan.

Benieuwd waar er bij jou in de buurt bijeenkomsten worden georganiseerd?  Download gratis de Condole app en kijk in de agenda.
Bijna dagelijks zijn er diverse lotgenoten- en rouw- bijeenkomsten bij te wonen.

De feestdagen

Tot slot staat deze maand natuurlijk ook in teken van “feest”.  Maar wat is er feestelijk aan het missen van je kind met Sinterklaas, het missen van je partner aan de eettafel of het missen van je beste vriend bij de oudjaarsborrel? Feest vieren wanneer je leeft met het verlies van een dierbare is dus best ingewikkeld. Praat erover met elkaar! Breng wensen, behoeften en mogelijkheden in kaart. Hoe?

  • Vraag hoe hij of zij de feestdagen ziet? Ziet hij of zij er tegenop, of juist niet?
  • Vraag wat hij of zij van jou verwacht? Meegaan naar de Sinterklaasintocht, meegaan een kerstmarkt, samen het graf of een lichtjesavond bezoeken? Kortom; informeer waar zijn of haar behoeften liggen en sta open voor deelname. Houdt het wel vrijblijvend. Niets is zo vervelend als emoties de overhand nemen en iemand uiteindelijk toch liever thuis blijft maar zich verplicht voelt naar jou te gaan. Wees daarop voorbereidt en wees hier makkelijk in.
  • Vraag of hij of zij al plannen heeft voor de feestdagen? En nodig hem of haar bij je uit als je weet dat hij of zij anders alleen zal zijn of biedt aan bij hem of haar te zijn.
  • Wees attent, laat van je horen.
  • Wees bereikbaar en benaderbaar.

Je ziet de december maand vraagt om liefde, zorg en aandacht. Blijf dus in verbinding met iedereen die deze feestdagen iemand moet missen of het nu de eerste,  tweede of 20e kerst zonder is. Besef je dat het verdriet plaats heeft gemaakt voor de liefdevolle herinneringen, maar dat het gemis van de persoon altijd voelbaar zal blijven. Of zoals Professor klinisch rouw-psycholoog Manu Keirse het ooit zo mooi omschreef “Sterven is verhuizen van de buitenwereld naar het hart van de mensen die u hebben liefgehad”  Door jouw aandacht ervaart men troost maar blijft de persoon ook in “leven”. 

 

Yvette