Het verlies van een kleinkind is een zeer pijnlijke en emotionele ervaring voor grootouders. Op Moederdag kunnen deze gevoelens van verdriet, verlies en rouw nog sterker naar boven komen. Oma’s kunnen deze dag gemengde emoties ervaren. Dit omdat ze enerzijds hun eigen rol als moeder vieren en anderzijds die van grootmoeder waarbij ze rouwt om het verlies van haar kleinkind.

Het is belangrijk dat oma’s zichzelf toestaan om deze gevoelens te erkennen en te uiten. Ze kunnen troost vinden in het delen van herinneringen aan hun kleinkind met andere familieleden en vrienden. Het is belangrijk voor de naaste omgeving om te begrijpen dat Moederdag niet alleen voor de moeder van het overleden kind maar ook voor de oma van het overleden kind moeilijk is. Sommige oma’s kiezen ervoor om op Moederdag speciale rituelen te houden ter nagedachtenis aan hun overleden kleinkind. Denk daarbij aan het aansteken van een kaars bij zijn of haar foto, het bezoeken van het graf van haar kleinkind, of haar zoon of dochter opzoeken. En sommige oma’s richten zich deze dag na het overlijden van haar kleinkind vooral op haar dochter of schoondochter.

 

Is de ervaring voor moeder en oma deze dag anders?

Ja, Moederdag na het overlijden van een kleinkind kan verschillende emoties en ervaringen oproepen voor een moeder en een oma. Hoewel beide dames dezelfde persoon missen kunnen hun rollen en relaties met het kind invloed hebben op hun manier van rouwen en omgaan met Moederdag. Voorbeelden hiervan zijn;

Voor een moeder:

 • Direct verlies: Een moeder die haar kind verliest, ervaart een direct en diepgaand gevoel van verlies en verdriet. Haar rouwproces kan intenser zijn omdat ze een intensere band had met het kind en dagelijks met het kind samen was.
 • Verloren toekomst: Een moeder kan zich overweldigd voelen door het verlies van de toekomst die ze voor zichzelf en haar kind had gepland. Dit kan haar rouwproces verder compliceren.
 • Schuldgevoelens: Moeders kunnen worstelen met schuldgevoelens of zelfverwijt na het verlies van hun kind, wat het rouwproces nog moeilijker maakt.
 • Veranderde gezinsdynamiek: Het verlies van een kind kan de dynamiek in het gezin veranderen en de relatie tussen de moeder en haar partner of andere kinderen beïnvloeden.

Voor een oma:

 • Indirect verlies: Een oma die haar kleinkind verliest, ervaart ook een diepgaand gevoel van verlies, maar haar rouwproces kan anders zijn omdat haar band met het kind indirect is. Ze rouwt niet alleen om het verlies van haar kleinkind, maar ook om het verdriet van haar eigen kind.
 • Steun voor het gezin: Een oma kan proberen sterk te blijven om steun te bieden aan haar eigen kind die met het verlies van hun kind worstelt. Dit kan invloed hebben op haar eigen rouwproces. En daarmee bemoeilijken.
 • Dubbele rol: Een oma heeft zowel de rol van moeder als grootmoeder, wat haar emoties rond Moederdag kan compliceren. Ze kan zowel haar eigen verlies als het verlies van haar kind voelen.

   

Hoe help je een oma op Moederdag als haar kleinkind er niet meer is?

Elk persoon gaat op zijn of haar eigen manier met de invulling van Moederdag om. Het is belangrijk om dit te respecteren en oma vooral te ondersteunen in hetgeen wat zij nodig heeft tijdens Moederdag. Dit kan een luisterend oor zijn, samen herinneringen ophalen, of gewoon haar wat extra liefde en aandacht geven. Door empathie en begrip te tonen voor een oma die Moederdag viert terwijl ze rouwt om het verlies van haar kleinkind heb je de eerste stap al gezet. Om je iets verder op weg te helpen geven we onderstaand wat tips om een oma te helpen Moederdag na het overlijden van een kleinkind door te komen:

 • Luister naar haar: Geef de oma de ruimte om haar gevoelens en herinneringen over haar kleinkind te delen, zonder oordeel. Laat haar weten dat je er bent om naar haar te luisteren en haar te steunen.
 • Geef haar erkenning: Erken haar verdriet en gevoelens van verlies. Begrijp dat Moederdag voor haar misschien een pijnlijke herinnering is aan het verlies van haar kleinkind en bied haar troost en steun.
 • Herinneringen delen: Moedig haar aan om positieve herinneringen en verhalen over haar kleinkind te delen. Dit kan haar helpen om zich verbonden te blijven voelen met haar kleinkind en tegelijkertijd haar verdriet te verwerken. 
 • Rituelen en symbolen: Help haar om een speciaal ritueel of symbool te bedenken om haar kleinkind te herdenken. Dit kan iets kleins zijn zoals het aansteken van een kaars, het bezoeken van het graf van haar kleinkind of het beluisteren van de lievelingsmuziek van het kleinkind. Dit kan haar helpen om haar kleinkind op een betekenisvolle manier te eren en herinneren.
 • Biedt gezelschap: Bied haar gezelschap op Moederdag. Zo hoeft ze niet alleen te zijn met haar verdriet. Plan een gezellige dag samen, zoals een wandeling, high tea, of gewoonweg ploffen op de bank voor het kijken van een leuke film. Zorg er wel voor dat je haar de ruimte geeft om haar gevoelens te uiten en haar grenzen te respecteren.
 • Biedt emotionele steun: Moedig haar aan om professionele hulp te zoeken als ze moeite heeft met het verwerken van haar verdriet. Dit kan een rouwtherapeut, steungroep of geestelijk verzorger zijn. Je vindt gecertificeerde rouwbegeleiders in de Condole rouw-app bij “Hulp bij (mijn) rouwverwerking”
 • Heb geduld: Wees geduldig en begrijp dat rouw een langdurig en ingewikkeld proces is. Geef haar de tijd en ruimte die ze nodig heeft om haar verlies te verwerken, en blijf haar steunen, ook na Moederdag.

Kortom; Wees attent, empathisch en flexibel in de manier waarop je een oma helpt op Moederdag als haar kleinkind is overleden.

Meer artikelen over rouw om een overleden kleinkind lezen? Download de app