Het is hartverscheurend om een kind te verliezen, en de dagen zonder hen zijn gevuld met onmetelijke pijn. Vooral in de aanloop naar Moederdag ervaren veel moeders een extra zware last.
Overal lijkt de aandacht te liggen op moeders, kinderen en complete gezinnen, waardoor het gemis van jouw eigen kind misschien nog extra voelbaar is deze periode. Temidden van al die gelukkige gezinsreclames voel je zijn of haar afwezigheid des te meer. Om deze periode door te komen zonder volledig overspoeld te worden door negatieve emoties, bieden we enkele suggesties om je te ondersteunen.
Hoe ga ik om met de blootstelling aan “happy” Moederdag-reclames?
Hoewel het onvermijdelijk is dat je tijdens de aanloop naar Moederdag met reclames wordt geconfronteerd, kunnen onderstaande tips je helpen om ermee om te (leren) gaan en je emoties te (leren) beheersen.
- Beperk blootstelling: Probeer je blootstelling aan reclames en marketingmateriaal te beperken door selectief te zijn met het bekijken van televisie, sociale media en andere kanalen waar dergelijke advertenties vaak op verschijnen.
- Mute of skip: Maak gebruik van de mute-knop of skip-functie op je tv of streamingdiensten wanneer reclames in beeld komen. Dit kan je helpen om ongewenste emoties te vermijden.
- Plan je tv- of sociale media-tijd: Probeer je tv-kijktijd of sociale media-gebruik te plannen op momenten dat er minder kans is op het tegenkomen van Moederdag-reclames, bijvoorbeeld door programma’s op te nemen en later te bekijken of door sociale media tijdens de daluren te gebruiken.
- Praat erover: Deel je gevoelens met mensen die begrijpen wat je doormaakt of die jou als persoon goed begrijpen en waarvan je weet dat ze je steun kunnen bieden. Door je frustratie en irritatie over de reclames met hen te delen, zul je zien dat het ook al oplucht.
- Verander je focus: Probeer je gedachten te verzetten en je te concentreren op andere dingen, wanneer je met Moederdag-reclames wordt geconfronteerd. Denk bijvoorbeeld aan een gelukkige herinnering, adem diep in of concentreer je op een ontspannende activiteit.
- Creëer je eigen betekenis: In plaats van je te laten meeslepen door de commerciële kant van Moederdag, overweeg dan om de dag een nieuwe betekenis te geven die belangrijk is voor jou en je kind, zoals het herdenken van je kind of het vieren van de liefde die je voor hem of haar voelt.
- Zoek steun: Soms kan het helpen om eens in gesprek te gaan met een lotgenoot of rouwbegeleider die ervaring heeft met rouw na verlies van je kind. Via onze agenda kun je aansluiten bij een rouwcafé of rouwgroep voor ouders die een kind missen en via het verwijsbestand in onze app vind je verschillende specialisten die jou hierbij kunnen helpen. Klik op “Hulp bij (mijn) rouwverwerking – vind een rouwbegeleider”, voer je postcode in en zie rouwbegeleiders in de buurt die een opleiding hebben genoten en je op de juiste manier kunnen begeleiden. Kom je er niet uit? Mail ons dan gerust op info@condole.nl dan kijken we even met je mee waar er bij jou in de buurt een plek is waar je terecht kunt.
- Zorg goed voor jezelf: Zowel lichamelijk als geestelijk, en omring jezelf met positiviteit en steun. Doe mee met onze ontspanning en yoga oefeningen, luister naar onze meditatie of muzielijsten en ervaar rust en ruimte voor jouw rouw.
Hoe kom ik Moederdag door?
Uiteindelijk is er die bewuste Moederdag. Het is normaal om vandaag extra emoties te voelen en verdrietig te zijn. Sta jezelf toe om je gevoelens te erkennen en uit te drukken op een manier die voor jou het beste werkt. Laat je door niemand iets aanpraten of vertellen wat je wel of niet moet doen. Onderstaand geven wat suggesties van hoe je deze dag mogelijk door kunt komen. Misschien dat er een passende manier voor je tussen zit.
- Plan de dag: Door op voorhand te plannen wat je op Moederdag wilt gaan doen heb en houd je de controle over hoe je de dag wilt doorbrengen. Je kunt ervoor kiezen om de dag met dierbaren door te brengen, of juist tijd voor jezelf te nemen. En door dit op voorhand bij je omgeving aan te geven weet je dat je ook de ruimte zult krijgen die je mogelijk nodig hebt.
- Zoek steun bij je omgeving of een professional: Praat met vrienden of familieleden die jou maar ook je situatie kennen of in ieder geval begrijpen. Als je dit niet wilt, durft of als het gewoonweg niet mogelijk is, zou je via onze app kunnen chatten of bellen met een vrijwilliger. Zij zullen altijd naar je verhaal luisteren en er voor je zijn. 7 dagen per week, 24 uur per dag. Wil je graag in contact komen met lotgenoten zou je deel kunnen nemen aan een steungroep, deze vind je in onze agenda, en als je wat extra ondersteuning zou wensen is een gesprek met een rouwbegeleider aan te raden.
- Zoek afleiding: Hoewel het belangrijk is om je gevoelens te erkennen, kan het ook nuttig zijn om jezelf af te leiden met activiteiten die je leuk vind of waar je ontspanning in vind, zoals sporten, een film kijken of een goed boek lezen.
- Wees lief voor jezelf: Zorg goed voor jezelf, zowel lichamelijk als geestelijk. Zorg ervoor dat je goed eet, voldoende slaapt en probeer stress te minimaliseren. Als je moeite hebt om in slaap te komen, of niet goed uit jezelf kunt ontspannen zou één van onze muzieklijsten of meditatielijsten je kunnen helpen te leren ontspannen. Beluister hier onze rustgevende muziek en meditatie.
- Maak nieuwe tradities: Als je oude Moederdag-tradities niet meer mogelijk zijn en/of te pijnlijk zijn voor je, overweeg dan om nieuwe tradities te starten. Tradities die passen bij je huidige gezinssituatie, behoeften en gevoelens. Wat je dan kunt doen? Dat is volledig aan jou. Kijk naar dingen die je leuk vind om te doen, die je rust geven of naar dingen die je kind graag deed.
- Verwacht het onverwachte: Het is niet ongebruikelijk dat emoties op onverwachte momenten voelbaar zijn. Wees je bewust dat wanneer je deze dagen gezinnen ziet, je dit misschien meer raakt als andere dagen. Laat je emoties toe. Geef jezelf de ruimte om te voelen wat je voelt en wees niet te streng voor jezelf als het even moeilijk wordt.
- Vrijwilligerswerk: Overweeg om je tijd en energie deze dagen te besteden aan het helpen van anderen, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen bij een lokale liefdadigheidsinstelling. Dit kan een zinvolle manier zijn om je verdriet om te zetten in positieve vibe.
- Zoek verbinding met anderen die een verlies hebben geleden: Contact met anderen die soortgelijke ervaringen hebben, kan troost en begrip bieden. Overweeg om lid te worden van een rouw- of steungroep, online of in je lokale gemeenschap. Kijk of lees de ervaringsverhalen in onze app en je zult zien dat dit troost zal geven. Benieuwd naar hoe andere ouders verder leven na het verlies van hun kind? Kijk hiervoor in onze app bij “Lezen of kijken – Ervaringsverhalen.”
- Creëer een gedenkplek: Overweeg om een plekje in je huis in te richten waar je spullen van je kind kunt (blijven) bewaren. Denk daarbij aan dingen als zijn of haar knuffel, favoriete speelgoed, box kleedje of kleding. Dit voor jou persoonlijke gedenkplekje in huis kan een rustige plek in huis zijn om je terug te trekken en je kind te herdenken op de momenten dat je hier behoefte toe voelt.
- Schrijf in een dagboek: Het bijhouden van een dagboek kan een helende manier zijn om je gedachten en emoties uit te drukken en je hoofd te legen. Overweeg om, juist ook op Moederdag, (of op andere moeilijke dagen) je gevoelens op papier te zetten.
- Maak een lijst van dingen waarvoor je dankbaar bent: Het kan helpen om je te concentreren op de positieve aspecten van je leven. Schrijf op Moederdag een lijst met dingen waar je dankbaar voor bent of fijne herinneringen aan je kind.
- Meditatie en mindfulness: Meditatie- of mindfulness-technieken kunnen je helpen te (leren) ontspannen en je emoties te beheersen. Dit kan een waardevolle aanvulling zijn op je zelfzorg en rouwproces. Via onze app kun je meedoen met de oefeningen van onze aangesloten lichaamsgerichte therapeuten om zo rust te ervaren in lichaam en geest. Extra fijn om dit samen met iemand te doen. Ze ervaar je ook een vorm van verbinding. Vraag je partner, je zus, dochter of vriendin om met je mee te doen.
- Overweeg professionele hulp: Als je het gevoel hebt dat je vastloopt in je rouwproces of moeite hebt om “normaal” te functioneren, kan het helpen om eens in gesprek te gaan met een rouwbegeleider die ervaring heeft met rouw na verlies van je kind. Via het verwijsbestand in de Condole rouwapp vind je verschillende specialisten die jou hierbij kunnen helpen. Klik op “Hulp bij (mijn) rouwverwerking – vind een rouwbegeleider”, voer je postcode in en zie rouwbegeleiders in de buurt vinden die een opleiding hebben genoten en je op de juiste manier kunnen begeleiden. Kom je er niet uit? Mail ons dan gerust op info@condole.nl.
Wij wensen je sterkte en hopen dat de fijne herinneringen aan jouw lieve zoon of dochter deze periode de boventoon zullen voeren.