Het begin van een nieuw jaar brengt vaak een gevoel van een frisse start met zich mee. Maar wanneer je een dierbare bent verloren, kan het juist een moeilijke en beladen periode zijn. Het vooruitzicht van 365 dagen zonder diegene kan overweldigend zijn, en vertrouwde dagen of rituelen kunnen anders voelen. Hoe ga je hiermee om?

1. Dag voor dag

Een jaar is meer dan een reeks van 365 dagen; het zijn momenten die ons herinneren aan wat we hadden en wat we nu missen. De eerste verjaardag zonder, de tweede kerst zonder, of de jaarlijkse sterfdag kunnen bijzonder zwaar zijn.

Zie je op tegen een specifieke dag? Geef dat aan bij de mensen om je heen. Laat weten waar je tegenop ziet en hoe zij je kunnen ondersteunen. Misschien wil je die dag op een speciale manier invullen: een wandeling maken langs een favoriete plek van je dierbare, een kaars aansteken bij een foto, of samen herinneringen ophalen tijdens een etentje met familie.

2. Koester oude rituelen

Een nieuw jaar wordt vaak gezien als een kans voor nieuwe voornemens en veranderingen. Maar na een verlies kunnen oude rituelen juist een bron van troost zijn. Misschien waren er gewoontes die je altijd samen had: zoals het bakken van oliebollen op oudejaarsdag of een wandeling maken op nieuwjaarsdag. Het kan helend zijn om die rituelen in ere te houden, al is het op een aangepaste manier. Vraag bijvoorbeeld een goede vriend om mee te gaan met die wandeling, of betrek kinderen of familie bij het voortzetten van een traditie zoals het bakken.

Het behouden van deze gewoontes kan een gevoel van nabijheid geven. Het is alsof de persoon die je mist nog steeds op die momenten bij je is, in gedachten en in je hart.

3. Geef jezelf toestemming om weer te leven

Voor sommige mensen kan het nieuwe jaar juist een opluchting bieden, vooral na een periode vol zorgen en verdriet. Het gevoel dat je opnieuw mag beginnen kan rust en ruimte geven. Als dit voor jou geldt, geef jezelf dan toestemming om te genieten, om het leven weer op te pakken. Bijvoorbeeld door een cursus te volgen waar je altijd al interesse in had, of een vakantie te plannen die je zelfvertrouwen en energie geeft. Laat je niet tegenhouden door wat anderen misschien vinden. Rouw en levensvreugde kunnen naast elkaar bestaan. Het is jouw recht om geluk te ervaren, zelfs terwijl je iemand mist.

4. Nieuwe herinneringen

Ook al is je dierbare er niet meer fysiek bij, je kunt nog steeds nieuwe herinneringen aan hem of haar creëren. Dit kan door anderen te vragen naar hun verhalen en ervaringen met die persoon. Iedereen (van vrienden en collega’s tot buren en familieleden) heeft unieke herinneringen aan hem of haar. Overweeg om deze herinneringen te verzamelen: stuur bijvoorbeeld een bericht naar oude collega’s en vraag of ze een mooie anekdote met je willen delen. Of organiseer een herinneringsavond, waarbij iedereen een foto of verhaal meebrengt. Je kunt deze verhalen samenbrengen in een herinneringsboek, een digitaal platform, of zelfs een korte video. Zo zorg je ervoor dat hun leven en impact nooit vergeten wordt.

5. Vind een balans tussen rouw en hoop

Het verlies blijft een deel van je leven, maar het nieuwe jaar biedt ook kansen om nieuwe manieren te vinden om met dat verlies om te gaan. Geef jezelf de ruimte om verdriet en vreugde naast elkaar te laten bestaan. Bijvoorbeeld: kies een dag in de maand waarop je bewust stilstaat bij je dierbare, zoals door een kaars aan te steken of een brief te schrijven. Tegelijk kun je plannen maken die jou vreugde brengen, zoals een uitstapje, hobby of afspraak met vrienden.

“Het nieuwe jaar mag dan onbekend zijn, maar je hoeft het niet alleen te bewandelen. Met herinneringen in je hart en de steun van je dierbaren kun je een weg vinden die bij jou past.”

Meer tips nodig? Download de app en zie meer artikelen om rouwenden kinderen en jongeren te ondersteunen.