Hoe start je een (nieuw) jaar na het verlies van een dierbare?

 

Dag voor dag

Een (nieuw) jaar betekend dat alle 365 dagen, die een jaar telt, opnieuw de revue zullen passeren. Dagen die normaal heel gewoon zijn, maar na het verlies van een dierbare anders aan kunnen voelen.

Misschien ervaar je deze dagen dit jaar voor het eerst, misschien is dit al de tweede of 8e keer. Maar op en rond de eerste verjaardag zonder, die tweede kerst zonder of die jaarlijkse sterfdag van hem of haar die je mist kan het gemis meer voelbaar zijn dan op andere dagen.

Zie je op tegen een dag? Geef dit dan aan bij je omgeving. Laat weten waar je tegenop ziet en geef aan waar je behoefte naar hebt en hoe je de dag wilt beleven. Alleen zo kun je samen een passende invulling aan de voor jou moeilijke dagen geven.

Houd de rituelen in ere

Een (nieuw) jaar wordt veelal gezien als een (nieuwe) start. Het gaat dan ook vaak gepaard met goede voornemens en veranderingen. Maar wanneer je een dierbare bent verloren kunnen oude rituelen juist troost bieden.

Het kan helpen om de dingen die je altijd samen deed, te blijven doen. Hoe? Door het alleen te doen, door iemand die je vertrouwd te vragen om te helpen of door het ritueel in aangepaste vorm te blijven uitvoeren.

Door de bestaande rituelen in ere te houden, ervaar je wellicht zelfs een prettig gevoel. Prettig omdat de persoon die je mist op die momenten in gedachte aanwezig zal zijn en daarmee nooit helemaal “weg”.

Weer (door) leven

Soms kan het juist fijn zijn om een nieuw jaar in te gaan. Zeker wanneer je een jaar hebt ervaren welke vooral in het teken stond van zorg(en) voor je een ander.

Het gevoel dat je een nieuwe start kunt maken en alle narigheid van het voorgaande jaar achter je kunt laten zal rust geven. Als dit voor jou geldt laat je dan vooral niet beperken door je omgeving en/of de mening van anderen.

Sta jezelf toe weer te genieten, het leven op te pakken en dingen te doen waar je zin in hebt. Niemand mag jou het recht ontnemen om naast je verdriet ook het leven weer op te pakken, onthoudt dat!

Nieuwe herinneringen

Nu hij of zij er niet meer in levende lijve bij aanwezig zal zijn, wil dat niet zeggen dat je geen nieuwe herinneringen meer aan hem of haar kunt hebben. Sterker nog, er zijn altijd nieuwe herinneringen. Want iedereen heeft een eigen herinnering aan een persoon en mensen hebben nu eenmaal een groot netwerk. Je moet alleen bij de (juiste) herinneringen kunnen komen. App de mensen die dicht bij hem of haar stonden. Een collega, werkgever, vriend, trainer of klasgenoot. Iedereen heeft een eigen herinnering aan een persoon. Vraag mensen om hun herinneringen met je te delen. Dit kan via de Condole app, de mail of stuur kaartjes met vragen naar de mensen waarvan jij de herinneringen wilt ontvangen en zorg ervoor dat geen herinnering verloren hoeft te gaan.