Nog maar een dag en dan zijn de kerstdagen van 2021 toch echt een feit. Voor mij persoonlijk een dubbele periode. Enerzijds vind ik het heerlijk om samen met vrienden en familie te zijn, trek ik een hele middag uit om handgeschreven kerstkaarten te schrijven en vind ik het leuk om deze persoonlijk bij één ieder langs te brengen. Toch zijn de kerstdagen zelf, anders voor mij. Het zijn gezellige dagen, begrijp me niet verkeerd maar het echte feestelijke wat ik van vroeger ken, ontbreekt. Dit komt omdat kerst mij nog altijd doet denken aan de kerst van 2002. De kerst waarin ik mijn moeder voor het laatst heb gesproken, want een dag na die bewuste kerstdagen, werd mijn moeder onverwachts ziek. Een hersenbloeding. Ze zakte in elkaar op de tennisclub en was niet meer aanspreekbaar. De vroege ochtend van 28 december kwam ze te overlijden. Ik weet dus alles van ziekte, verlies en uitvaarten rondom de feestdagen en heb geleerd hoe je dergelijke dagen toch weer positief in kunt zien en hoop een ander middels deze blog te inspireren om ondanks uw geleden verlies het beste uit de kerstdagen te halen.

De laatste feestdagen samen

Is dit de laatste kerst samen? Dan spijt me dit zeer. Ik had het graag anders voor u gezien. Ik kan u enkel zeggen dat de feestdagen moeilijk kunnen zijn. Jullie zijn je ervan bewust dat dit de laatste keer samen is. Ik begrijp als geen ander hoe moeilijk dit is en wil u helpen er onvergetelijke tijd te maken waarin ruimte zal zijn voor een traan maar zeker ook voor een mooi grootse glimlach. Probeer te genieten van de feestdagen die jullie nu nog samen kunt ervaren. Hoe?

 • Vraag en zeg wat u wilt vragen en zeggen.
 • Neem bijzondere gesprekken als videoboodschap op als herinnering voor later.
 • Kleed u allemaal mooi aan voor het extra bijzondere gevoel, bedenk een leuk thema of voorzie elkaar juist van een gekke kerstrui, zo maakt u deze kerst op een andere manier memorabel
 • Lach met en om elkaar
 • Leg telefoons weg en maak tijd voor elkaar. Geef elkaar aandacht en maak de feestdagen bewust met elkaar mee.
 • Maak foto’s en filmpjes van en met elkaar
 • Neem mensen apart voor een mooie boodschap en maak hier naderhand een mooie herinneringsfilm van.

Door samen heel bewust de feestdagen te ervaren, creëert u een mooie, fijne herinnering en geloof me die zijn  onbetaalbaar!


De eerste feestdagen zonder…

Is een dierbare van u eerder dit jaar overleden en is dit de eerste kerst zonder hem/haar. Dan zal het even wennen zijn. Het is nu misschien moeilijk omdat u weet dat hij/zij er niet bij zal zijn en het dan dus niet hetzelfde meer is. Het is nieuw, het is anders en het is confronterend en hierdoor ook moeilijk. U kunt ervoor zorgen dat deze feestdagen niet zonder hem/haar voorbij zullen gaan door ze te herinneren.

 • Steek een kaarsje aan voor hen die u bent verloren.
 • Plaats een foto bij de kerstboom of op een andere plek om hem/haar er in gedachte bij te betrekken.
 • Laat zijn/haar naam gerust vallen. Door het er met elkaar over te hebben houdt u uw dierbare levend en de herinneringen in ere. En het kan troost bieden om er met elkaar bij stil te staan.
 • Breng een toast uit op de overleden dierbare.
 • Ga samen wandelen. Wandelen is goed voor de geest en zet uw gedachten om.

Ik wens iedereen warme feestdagen vol liefde, gezelschap en warmte van de directe omgeving. Wees lief voor elkaar, app, bel of stuur een kaartje naar hen die je deze dagen helaas niet kunt zien. Zo ben je toch nog een beetje samen en soms kan dat net het mooie verschil maken. Probeer te genieten met elkaar, maar blijf alstublieft ook gezond in deze vreemde tijd!

Yvette