Kinderen in rouw, hoe help je ze?

Kinderen in rouw, het liefst zien we ze niet. Toch zijn er dagelijks velen kinderen die te maken krijgen met verlies. Om kinderen in deze situaties zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen delen wij hierbij vier tips om kinderen in zo’n situatie te kunnen helpen.

1. Toon emoties

Wees erop voorbereid dat kinderen altijd eerder hun emoties zullen tonen dan dat ze erover zullen praten. Kinderen hebben echter gewoon dezelfde gevoelens als volwassenen. Ze uiten ze alleen anders en op willekeurige momenten. Door je eigen verdriet en emoties met ze te delen, laat je zien dat dit erbij hoort en goed is. Bespreek de gevoelens en emoties die jullie ervaren met elkaar, en laat daarbij merken dat verdriet, angst, boosheid en schuldgevoel normale emoties zijn bij verlies. Laat ze weten dat jij deze emoties ook ervaart. Je zult zien dat de momenten waarop jullie de emoties met elkaar delen zullen leiden voor (meer) rust, begrip en verbinding tot elkaar.

2. Stel vragen

Veel kinderen zullen niet snel uit zichzelf over het verlies (willen) praten en/of vragen stellen. Dwing kinderen ook niet om erover te praten. Maar stel ze wel af en toe vragen. Vraag hoe ze zich voelen, waar ze behoefte aan hebben, wat ze prettig vinden en wat juist niet. Luister naar hun behoeften en doe daar wat mee. Schrik niet van de fantasieën en/of vragen die ze hebben. Maar probeer ze zo open en eerlijk mogelijk te beantwoorden. Wees je er wel van bewust dat je met kinderen te maken hebt en gebruik daarom dus een uitleg die past bij zijn/haar leeftijd en woordenschat.

3. Wees alert

Kinderen rouwen anders dan volwassenen. Ze tonen niet altijd hun emoties en praten er minder over als volwassenen. Het rouwgedrag van kinderen is veelal vermengd met hun spel. Je zult de rouw en daarbij behorende emoties van het kind daarom eerder geuit zien worden in hun gedrag en spel. Reageer op reacties en emoties van het kind die sinds het verlies zijn veranderd. Vraag waarom het kind zo reageert en/of speelt. En zoek samen naar een eventueel gewenste vorm van uiting.

4. Zorg voor structuur

Het verliezen van een dierbare zorgt voor verandering. Zeker wanneer het verlies binnen het directe gezin plaats heeft gevonden. Voor kinderen is het fijn wanneer ze zo snel mogelijk hun oude routine op kunnen pakken en daarmee hun vertrouwde dingen kunnen en mogen hervatten. Dit geeft ze houvast en het gevoel dat het goed zal komen. Zorg ook voor rust en regelmaat. Plan daarnaast desgewenst een vast moment in de week met het kind waarop jullie iets leuks gaan doen voor tijd samen, voor afleiding of een moment waarop jullie de persoon die gemist wordt zullen gedenken.

Bron: “Kinderen helpen bij verlies” Manu Keirse