Smartphone met Condole

Condole

Het verliezen van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis met alle gevolgen van dien. Steun van buitenaf is van belang voor de verwerking. Condole is dan ook ontstaan vanuit de behoefte om er in de periode rondom verlies voor elkaar te zijn.

Het doel van Condole is om ervoor te zorgen dat niemand in rouw zich alleen of eenzaam hoeft te voelen door de herinneringen aan onze dierbaren levend te houden en om er voor elkaar te zijn op de momenten die er toe doen.

Herinneringen zijn er altijd en voor altijd. In tijden van verlies zijn ze alleen echter extra waardevol. Condole biedt nabestaanden en hun naasten de ruimte voor medeleven, herinneringen en troost.

Mijn verhaal

Ik was vijftien jaar toen ik voor het eerst een overlijden meemaakte. Het was mijn moeder die, in de kerstvakantie van 2002, onverwachts overleed. Ineens was mijn moeder er niet meer en was mijn leven van de één op de andere dag voor altijd veranderd. Het was heel onwerkelijk. Ze was kerngezond, maar zakte zo in elkaar. Hersenbloeding in haar hersenstam. Mijn moeder en ik waren heel close, maar ik kon geen afscheid van haar nemen. Dat viel me zwaar, en vooral het eerste jaar was daardoor onwerkelijk.

Alles veranderde en elke maand was er wel iets waardoor ik haar extra miste. Mijn eerste verjaardag zonder haar, mijn eerste gala, mijn eindexamen, haar eerste verjaardag, de trouwdag van mijn ouders maar natuurlijk ook de welbekende feestdagen. Het was moeilijk dat ze er niet bij kon zijn en het hield me bezig.

Yvette den Hartog

 

Ik kan me herinneren dat mijn omgeving er op die (speciale) dagen voor me was. Sommigen vonden het moeilijk en wisten niet wat ze moesten zeggen maar dat maakte niet uit. Het feit dat ze het probeerden, dat ze er waren of een bericht stuurden met “denk aan je vandaag” was al voldoende. Het gaf me het gevoel dat ik er niet alleen voor stond en meer mensen aan haar dachten. Ze vertelden me verhalen over mijn moeder die ik nog niet kende, gaven me foto’s van vroeger en boden afleiding. Allemaal vanuit zorg en liefde voor mij en mijn moeder. Het ging gepaard met humor en gaf me troost, vooral op de momenten dat ik die nodig had.

Haar verlies heeft ertoe geleid dat ik me al op jonge leeftijd ben gaan verdiepen in de wensen en behoeften van nabestaanden en de mogelijkheid om iets voor hen te kunnen betekenen. Dat startte in 2012 met de lancering van mijn rouwverwerkingsboek genaamd “Carpe Diem…Juist nu!”, dat is gericht op jongeren die een ouder zijn verloren of een ouder hebben die terminaal ziek is en zich willen voorbereiden op alles wat hen te wachten staat. Dit werd gevolgd door een baan in de uitvaartbranche, waarin ik elke dag in gesprek ben met uitvaartondernemers en crematoria. Dit alles heeft bijgedragen aan het ontstaan van Condole.

Condole geeft invulling aan de behoefte om iedereen die iemand moet missen te ondersteunen. En dan vooral in het eerste jaar na overlijden. Net na overlijden, op bijzondere dagen, maar ook gewoon op die ene dag dat een nabestaande het ook heel erg fijn vindt te weten dat ook andere mensen hem of haar missen. Dat is precies wat mijn omgeving voor mij deed en wat ik andere mensen ook gun. Die liefde, verbondenheid en zorg voor elkaar is belangrijk en noodzakelijk om het verlies van een dierbare een plek te kunnen geven. Er voor elkaar zijn is belangrijk. Bij leven, bij overleven en bij een overlijden. Ik hoop met Condole een aandeel te hebben in dit proces en daarnaast een persoonlijkere manier van gedenken en herinneren te hebben gecreëerd. Ik betreur een ieders verlies maar hoop dat Condole je in deze moeilijke periode kan ondersteunen. Sterkte met je verlies!

Condole handtekening