Wanneer je moeder niet meer leeft of uit je leven is verdwenen kan Moederdag een uitdagende en emotionele dag voor je zijn. Er zijn echter manieren om je moeder op deze dag op een betekenisvolle manier te herdenken en eren. Het is daarbij belangrijk om een manier te vinden die het beste bij jou past en je deze dag een goed gevoel geeft. Om je wat inspiratie te geven over mogelijke vormen van het gedenken van je moeder geven we je onderstaand een aantal suggesties:

 • Draag iets dat bij haar hoorde: Draag een sieraad, kledingstuk of accessoire dat van je moeder was of dat je aan haar doet denken. Zo voel je de verbinding op deze dag mogelijk nog intenser omdat je haar letterlijk bij je draagt.
 • Kook haar favoriete maaltijd: Bereid je moeders favoriete gerecht en nodig familie en vrienden uit om samen te genieten en herinneringen aan haar op te halen.
 • Creëer een gedenkplekje voor thuis: Richt een speciale plek in je huis in met foto’s, kaarsen, bloemen of andere voorwerpen die je aan je moeder doen denken. Voorbeelden van gedenkplekjes voor thuis en bruikbare materialen vindt je hier.
 • Bezoek haar laatste rustplaats: Bezoek de begraafplaats of plek waar je moeder is verstrooid en sta daar stil bij de mooie en lieve vrouw die ze was. En probeer voor jezelf in gedachte terug te gaan naar de momenten dat ze nog bij je was en jullie samen mooie, fijne momenten mochten beleven.
 • Bezoek een speciale plek: Ga naar een plek of plaats die bijzonder was voor je moeder of waar jullie samen mooie herinneringen hebben gemaakt. Dit kan een park, strand of een favoriet restaurant zijn.
 • Beluister haar favoriete muziek: Speel de muziek af waar je moeder van hield en sta jezelf toe om de herinneringen en emoties te ervaren die het oproept. Dans als je daar behoefte toe voelt, huil als je de tranen voelt opkomen en lach als je een fijne herinnering ervaart.
 • Creatieve rouw: Maak een collage of handwerkproject geïnspireerd op en door je moeder en de herinneringen die je met haar deelt. Gebruik planten uit haar tuin, foto’s van haar en jullie verleden, kleding of andere spullen die je aan haar doen denken.
 • Schrijf het van je af: Schrijf je gedachten, gevoelens en herinneringen aan je moeder op in een dagboek. Dit kan helpen bij het verwerkingsproces en je in staat stellen om op een persoonlijke manier contact met haar te maken.
 • Laat een ballon op: Schrijf een bericht aan je moeder op een biologisch afbreekbare ballon en laat deze op Moederdag op. Het kan een symbolische manier zijn om je liefde en gedachten naar haar te sturen.
 • Lees haar favoriete boek of gedicht: Lees een boek of gedicht dat je moeder bijzonder vond, en denk na over de betekenis en waarom het haar zo aansprak.
 • Deel haar verhalen: Vertel je kinderen, familieleden of vrienden verhalen over je moeder en de invloed die ze op jouw leven heeft gehad. Dit helpt om haar herinnering levend te houden en haar nalatenschap door te geven aan toekomstige generaties.
 • Organiseer een herdenkingsdienst: Organiseer een herdenkingsdienst of bijeenkomst met familie en vrienden om je moeder te eren en herinneringen te delen.
 • Foto’s en herinneringen ophalen: Blader door fotoalbums en bekijk foto’s en video’s waarin je moeder voorkomt. Haal herinneringen op met familieleden en deel verhalen over haar.
 • Schrijf een brief: Schrijf een brief aan je moeder waarin je haar vertelt over je leven, hoe je je voelt en hoeveel je haar mist. Het kan therapeutisch zijn om je gedachten en emoties op papier te zetten.
 • Doe iets goeds: Vrijwilligerswerk doen of een donatie doen aan een goed doel dat je moeder belangrijk vond, kan een mooie manier zijn om haar te eren.
 • Tradities voortzetten: Als er bepaalde tradities of gewoonten waren die je moeder op Moederdag had, overweeg dan om deze voort te zetten als een eerbetoon aan haar.

Tot slot, Geef jezelf de ruimte om te rouwen. Het is belangrijk om jezelf toe te staan de emoties te voelen die met het verlies van je moeder gepaard gaan. Wees niet te streng voor jezelf en neem de tijd om te rouwen en te herdenken zoals jij dat nodig acht. Laat je niets aanpraten en voel je ten opzichte van niemand verantwoordelijk of belachelijk dat jij dit doet. Doe wat jou die dag een fijn gevoel geeft, daar draait het om!

Meer artikelen over rouw om een  overelden moeder lezen? Download de app en zie al onze artikelen over rouw om de dood van een moeder.