Het verlies van een kind is een van de meest pijnlijke ervaringen die je als ouder kan doormaken. Elke dag zonder je kind is pijnlijk confronterend. Maar de periode voorafgaand aan Moederdag en Moederdag zelf kunnen daarin als extra moeilijk worden ervaren.

Overal is er wekenlang aandacht voor moeders, kinderen en gezinnen en zie je de ene na de andere happy family reclame. Het is een confronterende tijd waarin jij jouw kind(je) juist zo mist. Om ervoor te zorgen dat je deze periode niet alleen maar negatieve gevoelens zult ervaren geven wij een aantal suggesties om je te helpen om de periode voorafgaand aan Moederdag en Moederdag zelf te “overleven”.

Hoe ga ik om met de blootstelling aan “happy” Moederdag-reclames?

Hoewel het onvermijdelijk is dat je tijdens de aanloop naar Moederdag met reclames wordt geconfronteerd, kunnen onderstaande tips je helpen om ermee om te gaan en je emoties te (leren) beheersen. Onthoud dat het belangrijk is om steun te zoeken waar nodig.

 • Beperk blootstelling: Probeer je blootstelling aan reclames en marketingmateriaal te beperken door selectief te zijn met het bekijken van televisie, sociale media en andere kanalen waar dergelijke advertenties vaak op verschijnen.
 • Mute of skip: Maak gebruik van de mute-knop of skip-functie op je tv of streamingdiensten wanneer reclames in beeld komen. Dit kan je helpen om ongewenste emoties te vermijden.
 • Plan je tv- of sociale media-tijd: Probeer je tv-kijktijd of sociale media-gebruik te plannen op momenten dat er minder kans is op het tegenkomen van Moederdag-reclames, bijvoorbeeld door programma’s op te nemen en later te bekijken of door sociale media tijdens de daluren te gebruiken.
 • Praat erover: Deel je gevoelens met vrienden of familie die begrijpen wat je doormaakt en steun kunnen bieden. Door je frustratie en irritatie te delen zul je zien dat het ook al oplucht.
 • Verander je focus: Probeer je gedachten te verzetten en je te concentreren op andere dingen wanneer je met Moederdag-reclames wordt geconfronteerd. Denk bijvoorbeeld aan een gelukkige herinnering, adem diep in of concentreer je op een ontspannende activiteit.
 • Creëer je eigen betekenis: In plaats van je te laten meeslepen door de commerciële kant van Moederdag, overweeg dan om de dag een nieuwe betekenis te geven die belangrijk is voor jou en je kind, zoals het herdenken van je kind of het vieren van de liefde die je voor hen hebt.
 • Zoek steun: Overweeg het zoeken van steun van mensen die soortgelijke ervaringen hebben gehad, zoals in een rouwgroep of door middel van individuele therapie. Beide vind je terug in de Condole rouwapp bij het onderdeel “Hulp bij (mijn) rouwverwerking”, daar kun je chatten met een vrijwilliger, deelnemen aan een rouwgroep, in contact komen met lotgenoten of een rouwbegeleider.
 • Zorg goed voor jezelf: Zowel lichamelijk als geestelijk, en omring jezelf met positiviteit en steun.


Hoe kom ik Moederdag door?

Uiteindelijk komt dat toch die bewuste Moederdag. Het is normaal om vandaag extra emoties te voelen en verdrietig te zijn. Sta jezelf toe om je gevoelens te erkennen en uit te drukken op een manier die voor jou het beste werkt. Laat je door niemand iets aanpraten of vertellen wat je wel of niet moet doen. Onderstaand geven wat suggesties van hoe je deze dag mogelijk door kunt komen. Kijk maar of er een passende manier voor je tussen zit.

 • Plan de dag: Door op voorhand te plannen wat je op Moederdag wilt gaan doen heb en houd je de controle over hoe je de dag wilt doorbrengen. Je kunt ervoor kiezen om de dag met dierbaren door te brengen, of juist tijd voor jezelf te nemen. En door dit op voorhand bij je omgeving aan te geven weet je dat je ook de ruimte zult krijgen die je mogelijk nodig hebt.
 • Zoek steun bij je omgeving of een professional: Praat met vrienden of familieleden die jou maar ook je situatie begrijpen. Als je dit niet wilt, durft of als het gewoonweg niet mogelijk is zou je via deze app kunnen chatten met een vrijwilliger. Zij zullen altijd naar je verhaal luisteren en er voor je zijn. Wil je graag in contact komen met lotgenoten zou je deel kunnen nemen aan een steungroep, deze vind je in de agenda in deze app en als je nog een stapje verder wenst te gaan kun je elders in de app opzoek naar een rouwbegeleider in de buurt.
 • Zoek afleiding: Hoewel het belangrijk is om je gevoelens te erkennen, kan het ook nuttig zijn om jezelf af te leiden met activiteiten die je leuk vind of waar je ontspanning in vind, zoals sporten, een film kijken of een goed boek lezen.
 • Wees lief voor jezelf: Zorg goed voor jezelf, zowel lichamelijk als geestelijk. Zorg ervoor dat je goed eet, voldoende slaapt en probeer stress te minimaliseren.
 • Maak nieuwe tradities: Als je oude Moederdag-tradities niet meer mogelijk zijn en/of te pijnlijk zijn, overweeg dan om nieuwe tradities te starten. Tradities die passen bij je huidige gezinssituatie, behoeften en gevoelens.
 • Verwacht het onverwachte: Het is niet ongebruikelijk dat emoties op onverwachte momenten opduiken. Geef jezelf de ruimte om te voelen wat je voelt en wees niet te streng voor jezelf als het even moeilijk wordt.
 • Vrijwilligerswerk: Overweeg om je tijd en energie deze dag te besteden aan het helpen van anderen, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen bij een lokale liefdadigheidsinstelling. Dit kan een zinvolle manier zijn om je verdriet om te zetten in positieve vibe.
 • Zoek verbinding met anderen die een verlies hebben geleden: Contact opnemen met anderen die soortgelijke ervaringen hebben, kan troost en begrip bieden. Overweeg om lid te worden van een rouw- of steungroep, online of in je lokale gemeenschap. Kijk hiervoor bij Hulp bij (mijn) rouwverwerking – Kom samen met Lotgenoten elders in deze app.
 • Creëer een gedenkplek: Maak een speciale plek in je huis waar je herinneringen aan je kind kunt bewaren, zoals zijn of haar knuffel, favoriete speelgoed of kleding. Dit kan een rustige plek in huis zijn om je indien gewenst terug te trekken en je kind te herdenken.
 • Schrijf in een dagboek: Het bijhouden van een dagboek kan een helende manier zijn om je gedachten en emoties uit te drukken en te verwerken. Overweeg om juist ook op Moederdag (of op andere moeilijke dagen) je gevoelens op papier te zetten.
 • Maak een lijst van dingen waarvoor je dankbaar bent: Het kan helpen om je te concentreren op de positieve aspecten van je leven. Schrijf op Moederdag een lijst met dingen waar je dankbaar voor bent of fijne herinneringen aan je kind.
 • Meditatie en mindfulness: Probeer meditatie- of mindfulness-technieken om je te helpen ontspannen en je emoties te beheersen. Dit kan een waardevolle aanvulling zijn op je zelfzorg en rouwproces. Extra fijn kan zijn om dit samen met een zus, je dochter of vriendin te doen.
 • Overweeg professionele hulp: Als je het gevoel hebt dat je overweldigd bent door verdriet of dat je moeite hebt om te functioneren, kan het nuttig zijn om hulp te zoeken bij een professionele therapeut of counselor. Gecertificeerde rouwbegeleiders vind je vertrouwd en veilig via de Condole rouwapp bij “Hulp bij (mijn) rouwverwerking – vind een rouwbegeleider.” Door hier je postcode in te voeren zul je rouwbegeleiders in de buurt vinden die een opleiding hebben genoten en je op de juiste manier kunnen begeleiden.
Wij wensen je sterkte en hopen dat de fijne herinneringen aan jouw lieve zoon of dochter deze periode de boventoon zullen voeren.