Iedereen heeft een moeder. Een biologische moeder, stiefmoeder, pleegmoeder, (over)grootmoeder of schoonmoeder. Een vrouw die zorgt voor liefde, geborgenheid en bescherming binnen een gezin. Moeders geven kinderen het gevoel dat ze bijzonder zijn, en geliefd. Dat ze mogen zijn wie ze zijn. Maar hoe moet dat als je je moeder verliest? Krijg je dan nog moederliefde? Nou zeker wel, heb ik ervaren.

Geen enkele vorm van liefde is zo sterk als moederliefde. Moederliefde is voor mij de onvoorwaardelijke vorm van liefde van een vrouw voor een kind. Of die liefde komt van een grootmoeder, pleegmoeder of biologische moeder, maakt niet uit. Het gaat om de band die de moederfiguur en het kind voelen. De liefdevolle acceptatie voor elkaar als persoon, het respect en de toewijding.

Surrogaat moeders

Moederliefde hangt voor mij dus niet per definitie samen met het hebben van een biologische moeder. Na het overlijden van mijn moeder vond ik de moederliefde terug in de liefde vanuit mijn grootmoeders, tantes en de vriendin van mijn vader. Allemaal een moeder voor mij, surrogaat moeders die hun onvoorwaardelijke liefde aan mij gaven. Zij zijn de moeders die erbij waren toen ik mijn eerste gala had, zij waren erbij toen ik slaagde voor mijn middelbare school en bij mijn afstuderen. Zij zijn de vrouwen die me meenemen voor een dagje winkelen, een weekendje weg of een avondje uit. Ze vervullen daarmee het gat waarvan ik dacht dat het niet te vullen was. Zij zijn mijn surrogaat moeder, mijn plan b en mijn troost en toeverlaat op de momenten dat ik dat zo nodig heb.

Moedergevoel in ere

Ik mis mijn moeder nog steeds iedere dag vanuit de grond van mijn hart. Maar ondanks haar verlies, heb ik nooit moederliefde gemist. De surrogaat moeders zullen nooit mijn echte moeder vervangen. Sterker nog, dat willen zij en ik ook helemaal niet. Wel houden ze het moedergevoel in ere en mijn moeder als persoon in leven. Ze schenken mij hun herinneringen, tonen mij hun emoties als we het over haar hebben en geven mij, mijn moeder en ons gezin hun onvoorwaardelijke liefde.

Ik ben dankbaar. Dankbaar voor de moederliefde die ik ondanks het gemis van mijn moeder, nog steeds ervaar. En dankbaar voor de liefde van mijn familie en de omgeving waarin ik ben opgegroeid.

Moederdag

Deze Moederdag sta ik daarom niet stil bij Moederdag op zichzelf, maar bij moederliefde. Herinneringen houden de moeders die we moeten missen levend. Tantes, oma’s, vriendinnen van overleden moeders maken hierin het verschil. Dikke knuffel voor alle moeders en surrogaat moeders!

Liefs,

Yvette