Wat gebeurt er als je leven plotseling in een neerwaartse spiraal belandt door een tragedie die je nooit had kunnen voorzien? Miranda’s wereld stortte in toen haar man, Michel (48), zichzelf van het leven beroofde na een periode van ongekende stress en financiële problemen.
Een leven dat in duigen valt
Op 1 mei 2022 werd Miranda Den Ouden geconfronteerd met het meest ingrijpende verlies dat iemand kan meemaken: haar man, Michel, nam zijn eigen leven. Hij was twee dagen vermist toen het Veteranen Search Team hem vond, in een zorgvuldig geënsceneerde houding. Michel, zelf veteraan, had een afscheidsbrief voor zijn kinderen bij zich en een gedicht over de rode baret, zijn symbool tijdens zijn militaire carrière. “Hij had overal over nagedacht,” vertelt Miranda ons, die in shock verkeerde bij het horen van het nieuws.
Van een huwelijk vol hoop naar een wereld van pijn
Miranda en Michel leken het perfecte leven tegemoet te gaan. Ze waren getrouwd, hadden een huis gekocht en waren samen een bedrijf gestart. Maar de coronacrisis gooide roet in het eten; het bedrijf begon te worstelen en Michel kreeg verkeerde adviezen van zijn accountant. “Ik kon hem zakelijk niet meer bijstaan omdat het met mij niet goed ging,” vertelt Miranda. Michel probeerde alles zelf op te lossen, wilde Miranda niet belasten, maar verloor zichzelf in de zorgen. “Had hij het maar wel gedeeld,” zegt Miranda met spijt. “We waren toch getrouwd, we hadden het samen kunnen oplossen.”
Overleven in een tijd van rouw
Het bericht over Michel’s overlijden sloeg in als een bom. Miranda had geen tijd om te rouwen; ze moest meteen in de overlevingsmodus. “Iedereen om mij heen zat vast in hun eigen verdriet, ik moest alles zelf regelen.” Tot overmaat van ramp ontdekte ze dat Michel vlak voor zijn dood het bedrijf failliet had laten verklaren. Op de dag van de uitvaart viel het vonnis op de deurmat. “Ik kon niet rouwen, ik had te veel zorgen. De ene deurwaarder na de andere stond voor mijn deur, en Michel had zelfs mijn handtekening vervalst om mij niet te hoeven belasten.”
Het gevecht met de gevolgen
Miranda werd meegesleurd in een wirwar van rechtszaken en schuldeisers. “Ik heb alles geprobeerd om het hoofd boven water te houden, maar zelfs de levensverzekering ging rechtstreeks naar de schuldeisers.” Haar huis staat nu onder water door achterstallig onderhoud, en ze worstelt nog steeds met de financiële nasleep. “Nu moet ik nog bijna 18.000 euro betalen voor het einde van dit jaar, en dan is dat hopelijk het laatste.”
De kracht om door te gaan
Ondanks alles weigert Miranda op te geven. “Ik probeer me nu staande te houden, en dat lukt aardig.” Ze heeft besloten om in november een opleiding tot ervaringsdeskundige te volgen, zodat ze anderen kan helpen die in vergelijkbare situaties verkeren of die met suïcidale gedachten worstelen. En accepteert nu ook hulp bij haar proces. “Er is altijd een oplossing, en je staat er niet alleen voor,” zegt ze vastberaden.
Een boodschap van hoop
Miranda wil lotgenoten één belangrijk advies meegeven: “Geef niet op. Er is altijd licht aan het einde van de tunnel. Zelfs als de deurwaarders voor je deur staan, zoek dan hulp, neem een goede civiele advocaat, en laat je niet gek maken door iedereen die ineens iets van je wil.” Ze raadt ook aan om een fotoschouw te laten doen bij zelfdoding. “Ik had veel vragen en beeldde me allerlei dingen in. EMDR-therapie en het zien van de foto’s hebben me uiteindelijk rust gebracht.”
Misschien dat het verhaal van Miranda herkenbaar is voor je, dat je zelf ook je partner moet missen omdat hij of zij het leven niet meer kon dragen. Weet dat we in onze agenda bijeenkomsten tonen waar je in contact kunt komen met lotgenoten die, net als jij, een partner op deze manier zijn verloren. Ook kun je 7 dagen per week met één van de vrijwilligers van 113 zelfmoordpreventie chatten of bellen. Wij zijn er voor je!