Als jij een vader bent die een kind heeft verloren, of iemand die zijn of haar vader mist, weten we hoe pijnlijk de constante confrontatie met Vaderdag-reclames kan zijn. Ze zijn ontworpen om vreugdevolle momenten van het vaderschap te presenteren, maar voor velen van ons, kunnen ze onbedoeld verdriet en gemis aanwakkeren. In dit artikel willen we je enkele handvatten geven om deze periode met de Vaderdag- reclames om te leren gaan.

 

Vaderdag na verlies van je kind

Voor vaders die een kind missen, kan elke vrolijke reclame van een gezin dat Vaderdag viert, een pijnlijke herinnering zijn aan wat je hebt verloren. Misschien zie je een vader en kind die samen kamperen, iets wat jij en je kind ook van plan waren. Of je ziet een familie in een park met de kinderwagen wandelen – iets dat jij nu anders ook had gedaan.

Deze beelden zijn vaak herkenbaar en kunnen je raken en je gevoelens van verdriet en gemis (van wat was of had kunnen zijn) daarmee versterken. Een manier om met deze pijnlijke confrontaties om te leren gaan is door de blootstelling aan reclame zoveel mogelijk te beperken. Hoe? Door selectief te zijn met het bekijken van televisie, sociale media en andere kanalen waar dergelijke advertenties vaak op verschijnen.

Misschien helpt het je om je televisie deze week even uit te zetten of sociale media een tijdje te vermijden of te snoozen door meldingen over nieuwe postst tijdelijk uit te zetten. Als dit niet mogelijk is, probeer dan de herinnering aan je eigen unieke relatie met je kind en partner te koesteren, los van de generieke beelden die de reclames je nu presenteren. Dat is misschien moeilijk maar door je gedachten te verzetten en je te concentreren op andere dingen zoals bijvoorbeeld te gaan sporten, Spotify te luisteren in plaats van de radio, zul je zien dat je gedachten niet continu naar de Vaderdag toe zal gaan. Ook kan het helpen om dingen te ondernemen. Avondje weg met je partner of vrienden is gezellig en zet je mindset ook even op een ander been.

 

Vaderdag na verlies van je vader

Voor degenen die hun vader missen, kan Vaderdag en de bijbehorende reclame een tijd zijn van intens gemis en nostalgie. Misschien zie je een reclame van een kind dat een nieuwe bbq- attribuut voor zijn vader koopt, net zoals jij dat van plan was te doen. Of je ziet een vader en zoon die samen voetbal kijken, iets wat jullie altijd samen deden. Het kan voelen alsof deze reclames zout in een nog altijd verse wond strooien.

Wanneer de confrontatie met reclame je te zwaar valt, zou je een ‘digitale detox’ kunnen overwegen. Trek je een tijdje terug van de sociale media en de televisie, en besteed tijd aan activiteiten die je vreugde en troost bieden. Het kan ook nuttig zijn om te praten met mensen die een vergelijkbaar verlies hebben meegemaakt. Door het delen van je ervaring met anderen die ook een vader moeten missen zul je herkenning en begrip in hun verhalen terugvinden, dan kan zorgen voor troost.

 

Belangrijk om te weten

Het is helemaal oké als jij je stoort aan de Vaderdag reclames en je omgeving niet. Het is ook best mogelijk dat dit gevoel van irritatie, frustratie of boosheid per jaar anders is. Of helemaal niet aanwezig is. Elke persoon en elke situatie is uniek. Jij bepaalt wat Vaderdag voor jou betekent en voelt zelf het beste hoe jij je deze periode voelt en of je juist wel of niet iets met deze gevoelens wilt doen. Vergeet niet: er is altijd hulp en steun beschikbaar, zowel online als offline, als de weg te zwaar wordt om alleen te bewandelen zijn wij er voor je. 7 dagen per week 24 uur per dag.

Gebruik de Condole rouw app om:

  • Anoniem te chatten  onze samenwerkende vrijwilligers van Vereniging Leven met Dood, Slachtofferhulp nederland en 113 Zelfmoordpreventie zitten 7 dagen per week voor je klaar om naar jouw verhaal te luisteren.
  • Informatie te vinden – Lees ook onze andere artikelen over rouw en verlies rond Vaderdag
  • Troost te ervaren – Lees onze troostende gedichten of luister podcasts ter ontspanning, medidatie en herkenning.
  • In contact te treden met een profesional – Kom in contact met een rouwbegeleider of stichting in jouw buurt als jij het gevoel hebt vast te lopen in jouw rouw.

 

Veel sterkte en warmte gewenst!
Meer tips nodig? Download de app en zie meer artikelen om rouwenden 
naasten te ondersteunen.