De overgang naar een nieuwe school kan al spannend zijn en wanneer je een verlies hebt ervaren dat je medestudenten niet kennen nog meer. Het starten op een nieuwe school is vaak een spannende maar ook ontmoedigende ervaring. Nieuwe gezichten, nieuwe leraren en soms zelfs een geheel nieuwe omgeving. Voor jongeren die een verlies hebben ervaren, brengt dit een extra laag complexiteit met zich mee: Hoe integreer je jezelf in een nieuwe gemeenschap terwijl je nog rouwt om een overleden vriend of familielid?
1. Geef jezelf toestemming om zowel plezier als verdriet te voelen
Herkenning: Daan, 17, voelde zich schuldig toen hij lachte om een grap die een nieuwe klasgenoot maakte. “Hoe kan ik lachen terwijl mijn beste vriend er niet meer is?”
Tip: Het is oké om gelukkige momenten te hebben, zelfs als je rouwt. Dit betekent niet dat je jouw overleden vriend vergeet. Je hebt het recht om zowel vreugde als verdriet te voelen.
2. Behoudt de regie over wat je wel en niet wilt delen
Herkenning: Elise, 15, was nerveus over haar eerste dag op een nieuwe school. Ze wist dat niemand haar verhaal kende en vreesde de vraag: “Vertel eens iets over jezelf.”
Tip: Je beslist zelf wat je deelt en wanneer. Als je je comfortabel voelt, kun je iets vertellen over je ervaringen. Maar het is ook prima om te wachten tot je iemand beter leert kennen.
3. Wees eerlijk over je gevoelens
Herkenning: Lina, 16, merkte dat haar nieuwe vriendinnen vragen stelden over haar vorige school en vrienden. Ze wist niet hoe ze over haar overleden vriend moest praten.
Tip: Je hoeft niet alles in één keer te delen, maar als het ter sprake komt en je je er comfortabel bij voelt, kan het helpen om eerlijk te zijn over je verlies.
4. Probeer een balans te vinden
Herkenning: Tom, 18, wilde zijn overleden vriend niet vergeten en hield zichzelf vaak op de achtergrond in de nieuwe groep.
Tip: Het sluiten van nieuwe vriendschappen betekent niet dat je oude herinneringen achterlaat. Je kunt zowel de herinnering aan je overleden vriend koesteren als nieuwe herinneringen maken met nieuwe vrienden.
5. Je staat er niet alleen voor!
Het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent. Er zijn waarschijnlijk mensen om je heen – familie, leraren, of zelfs nieuwe vrienden – die je willen steunen. Overweeg om je aan te sluiten bij een rouwgroep of -therapie voor jongeren. Kijk hiervoor ook gerust eens in onze agenda, daar staan meerdere bijeenkomsten en rouwgroepen waar enkel en alleen jongeren met verlies op af komen. Je kunt hier dus in contact komen met jongeren die net als jij een dierbare zijn verloren en worstelen met hun gevoelens, gedachten en het herpakken van hun leven. Is realtime contact nog net een stap te ver? Kijk dan eens in de Condole rouwapp bij Rouwpraat en start een chatgesprek vanaf je telefoon of tablet waar en wanneer jij wilt. Anoniem of met je naam. Het kan allemaal, kost niets en je praat met ervaren vrijwilligers die jou graag helpen om je beter te laten voelen. Vind je het niets? Dan stop je gewoon het gesprek.
Tot slot
Het starten op een nieuwe school tijdens het rouwproces kan een dubbele uitdaging zijn, maar het biedt ook zeker nieuwe mogelijkheden voor groei en nieuwe verbindingen.
Geef en gun jezelf de tijd en ruimte om te “genezen” van wat je zo raakt en weet dat het mogelijk is om zowel het verleden te koesteren als nieuwe herinneringen te maken. Daar is niets mis mee.
Probeer de leuke en mooie kanten van je nieuwe omgeving in te zien. Nieuwe mensen, nieuwe dingen leren, nieuwe dingen ondernemen. Wellicht is het juist heel fijn om even in een andere omgeving te stappen. Zolang je doet waar jij je prettig bij voelt, is het goed.