Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Samenkomst – Een avond over rouw

14 juni @ 20:00 - 23:00

€10

Op deze avond staat Arminius helemaal in het teken van rouw en verlies, een ongelofelijk belangrijk onderwerp waarover we het gesprek nog te vaak liever vermijden. Met jaarlijks ongeveer 680.000 mensen in Nederland  die een rouwproces doormaken  ten gevolge van het overlijden van iemand in hun directe omgeving is het hoog tijd dit taboe te doorbreken. Gelukkig verschijnen er steeds meer boeken, programma’s, podcasts en meer om hierbij te helpen. Ook Arminius wil, met dit programma, het onderwerp de aandacht geven die het verdient. In dit avondvullende programma laten verschillende sprekers hun licht schijnen op rouw in al haar facetten en gaat het publiek met hen en met elkaar in gesprek. De avond is bedoeld voor iedereen die zelf te maken heeft, heeft gehad gehad of gaat krijgen met verlies en rouw, iedereen die een ander wil steunen bij het verwerken van verlies en rouw, die vanuit werk te maken heeft met het thema of er gewoon graag meer over wil weten.

Programma:

20.00 uur
De vijf talen van troost – lezing door Huub Buijssen, voor als je niet weet wat je moet zeggen, maar wel graag iemand wil steunen of zelf steun wil krijgen.

21.15 uur
Van harte gecondoleerd – interactief gesprek o.l.v.  Ameline Ansu over rouw zonder zwart randje. Voor als je jong bent en in de rouw, voor als je  zelf verdriet hebt, maar zeker ook voor als je iemand met verdriet wil helpen.

22.10 uur
Debatdate: Rouw en verlies o.l.v. Lauren Verbrugh, voor als je graag zelf met anderen in gesprek wil over rouw en verlies

23.00 uur
Einde

Over De vijf talen van Troost:
Omgaan met verdriet: we zijn er niet goed in en misschien zijn we het ook nooit geweest. We willen problemen graag oplossen. Daarom is het ook zo moeilijk om iemand te steunen bij iets wat niet op te lossen valt, zoals het verlies van een dierbare. Huub Buijssen ontdekte dat er vijf talen van troost zijn. Als je weet welke ‘taal’ de ander spreekt, en jij jouw eigen taal kent, wordt het makkelijker om steun te bieden of om hulp te vragen.

De vijf troosttalen:

  • Luisteren
  • Er zijn voor de ander
  • Iets geven
  • Helpen
  • Lichamelijke aanraking

Over Huub Buijssen (1953) is psychogerontoloog, voormalig gezondheidszorgpsycholoog en klinisch psycholoog. Hij heeft meer dan veertig boeken geschreven waaronder de bestsellers Als een dierbare depressief is en De heldere eenvoud van dementie. Zijn boeken zijn vertaald in het Engels, Duits, Deens, Zweeds, Pools, Tsjechisch en Koreaans.

Over Van harte gecondoleerd:
Ameline Ansu (1987) is socioloog en studeerde journalistiek in Utrecht. Het is haar missie de dood beter bespreekbaar te maken in Nederland: het mag allemaal wel een tandje luchtiger. Ze was mantelzorger voor haar moeder totdat zij in 2010 overleed; Ameline was toen zelf 23. Haar vader stierf een paar jaar later plotseling tijdens de ebola uitbraak in Sierra Leone. Ze nam een van de laatste vliegtuigen naar Freetown om hem te begraven. Zij schreef Van harte gecondoleerd, het boek over rouw zonder zwart randje. Ameline woont in Rotterdam en werkt op verschillende plekken binnen de Rijksoverheid.

Over Debatdate:
Een vast programma van Arminius is Debatdate. Bezoekers van de Debatdate worden laagdrempelig aan elkaar gekoppeld voor korte debatsessies van 15 minuten. Het doel is ontmoeting en gesprek, dus iedereen is welkom. Debathost Lauren Verbrugh zorgt ervoor dat het gesprek op gang komt door steeds een nieuwe stelling aan te reiken. Dit keer over het thema Rouw en verlies. Ben je na 15 minuten nog niet uitgepraat met je gesrpekspartner? Tijdens de borrel na afloop kun je langer doorpraten. Tussendoor even pauze? Bij de barman kun je aanschuiven voor een drankje.

Doelgroep: De avond is bedoeld voor iedereen die zelf te maken heeft, heeft gehad gehad of gaat krijgen met verlies en rouw, iedereen die een ander wil steunen bij het verwerken van verlies en rouw, die vanuit werk te maken heeft met het thema of er gewoon graag meer over wil weten.
Geschikt voor kinderen: Nee
Vooraf aanmelden: Ja, dat kan hier
Deadline inschrijven: Op de dag zelf of wanneer de kaarten zijn uitverkocht.

Gegevens

Datum:
14 juni
Tijd:
20:00 - 23:00
Kosten:
€10
Evenement Categorie:
Site:
https://arminius.nl/een-avond-over-rouw-met-o-a-huub-buijssen-en-ameline-ans/

Organisatoren

Arminius Debatpodium
Huub Buijssen
Ameline Ansu

Locatie

Debatpodium Arminius
Museumpark 3
Rotterdam, Zuid-Holland 3015CB Nederland
+ Google Maps