Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Symposium + boekpresentatie – Niet alleen op de wereld

29 september @ 16:30 - 19:00

€99

Op 29 september organiseert Dorien Verloop het symposium met boekpresentatie “Niet alleen op de wereld” welke gericht is op verlies van een ouder op jonge leeftijd. De bijeenkomst zal plaatsvinden in Utrecht. En is onder leiding van een voorzitter en sprekers vormgegeven. De exacte locatie zal halverwege augustus bekend zijn. Zie onderstaand alle details.

Programma:
Na de opening en introductie door Nicole Kooymans, vertellen achtereenvolgens Tim Overdiek en Manu Kierse over hun ervaringen en gedachten over het verlies van een ouder op jonge leeftijd. Daarbij is er gelegenheid voor het stellen van vragen. Na de presentaties van Tim en Manu, wordt het door Dorien Verloop geschreven boek “Niet alleen op de wereld” gelanceerd. Tevens wordt tijdens het symposium de Utrechtse vestiging van de EvE Foundation geopend. Het geheel wordt rond 18.00 uur afgesloten met een borrel, waarbij er gelegenheid is om met de sprekers en met Dorien en de betrokkenen vanuit de EvE foundation na te praten.

Over de sprekers:

Tim Overdiek
Tim Overdiek is therapeut, voormalig journalist en schrijver. Tim is vader van twee zonen, alleenstaande ouder sinds het overlijden van mijn echtgenote in 2009. Op 13-jarige leeftijd verloor hij zijn vader. Verlies is hem niet vreemd. In 2010 verscheen Tranen van Liefde, dagboek van een weduwnaar, over het eerste jaar als alleenstaande vader met twee zoontjes. Op 1 oktober 2019 verscheen Als de man verliest, omgaan met tegenslag, verdriet en rouw. In dit boek behandelt Tim met co-auteur Wim van Lent de typische manieren waarop mannen anders met verlies omgaan dan vrouwen.

Manu Keirse
Manu Keirse is psycholoog en rouwexpert en wil ons weer leren omgaan met verlies en sterven. ‘Angst voor de dood is niks anders dan aangeleerd gedrag.’ Zijn hele leven heeft hij gewijd aan het anderen helpen omgaan met verlies. Toen hij ruim twintig jaar geleden besloot zijn kennis en ervaring als rouwexpert op te schrijven in het boek Helpen bij verlies en verdriet werd het meteen een bestseller, want de behoefte aan gedegen informatie over hoe je het beste kunt rouwen bleek enorm. Met zijn warme stem en gloedvolle verhalen uit de praktijk is Keirse inmiddels uitgegroeid tot een van de belangrijkste rouwdeskundigen van de Lage Landen. Hoewel hij dat zelf nooit zo zou zeggen: ‘De echte experts zijn mensen die verdriet beleven en mij hun diepste gevoelens toevertrouwen, van kinderen tot bejaarden. Zij zijn mijn professoren.’

Over de dagvoorzitter:

Nicole Kooymans
Op zeventienjarige leeftijd verloor Nicole Kooymans haar moeder. Het sprankelend, praatgrage kind verloor hierdoor ook haar onbezorgdheid en moest voor het eerst in haar leven leren omgaan met een groot verlies. Jaren later vond Nicole langzaam maar zeker haar sprankel weer terug, dit zonder hulp van een expert. Desondanks benadrukt ze de essentie van professionele hulpbronnen. Nicole schreef haar scriptie Rouw kent geen eindhalte en is nu gezinsbegeleider bij Groei & Glunder in Amsterdam waar ze vandaag de dag zelf kinderen en ouders mag begeleiden.

Over het boek ‘Niet alleen op de wereld’ 
Een vader of moeder verliezen is een heftige gebeurtenis, zeker als je nog jong bent. Je verliest niet alleen een ouder, maar ook een mentor, een maatje, een vangnet om op terug te vallen. Je mist iemand die onvoorwaardelijk van je houdt, je steunt, adviseert, en trots op je is zoals alleen een ouder trots op je kan zijn. Je mist iemand die je troost en een knuffel geeft, maar ook iemand om tegen af te zetten en het ontzettend oneens mee te zijn.

Hoe gaan jongeren om met het verlies van ouder? Kunnen ze nog opgroeien tot gelukkige mensen of is hun leven voor altijd getekend door dit verlies? Op deze vragen probeert Dorien Verloop – na het plotselinge overlijden van haar man en vader van haar twee kinderen – antwoord te vinden. Ze sprak met jongeren die één of beide ouders hebben verloren en met experts op het gebied van rouw, jongeren en puberteit. Dit boek biedt steun, herkenning en troost aan jongeren die een ouder hebben verloren.  Aan hun vrienden, familie, mentoren, leraren en anderen in hun omgeving biedt het boek handreikingen om deze jongeren te steunen in hun rouwproces. De opbrengsten van het boek komen geheel ten goede aan de EvE Foundation.

Over de EvE Foundation
Deze stichting biedt begeleiding aan iedereen tussen de 14 en 24 jaar die één of beide ouders verloren heeft. Door middel van lotgenotencontact en een ondersteunend programma van zes bijeenkomsten, biedt deze stichting ondersteuning aan jongeren bij rouw, zingeving en talentontwikkeling. De stichting zet hiermee in op mentaal welzijn voor jongeren en preventie. De stichting is begonnen in Hilversum en wil graag in elke grote stad actief zijn. Inmiddels is de stichting ook actief in Amsterdam en gaat van start in Middelburg, Apeldoorn en Utrecht (tijdens het mini-symposium). Naast de programma’s is de EvE Foundation gericht op het bespreekbaar maken van rouw en rouw-gerelateerde onderwerpen om zo de eenzaamheid onder deze groep van jongeren  te verkleinen en de zelfredzaamheid te vergroten. Daarnaast agendeert de EvE Foundation pro-actief dit ‘stille verdriet’ zodat bestaande instanties zoals scholen, universiteiten, clubs en verenigingen deze doelgroep beter kunnen ondersteunen. Zo levert EvE een bijdrage aan de preventie en uitval later in het leven van deze jongeren en aan een maatschappij met aandacht en begrip voor de ander.

Doelgroep: Iedereen die meer wil weten over het verlies van een ouder op jonge leeftijd
Geschikt voor kinderen: Nee
Vooraf aanmelden: Ja, dat kan hier
Deadline aanmelden: 27 september 2022

 

Gegevens

Datum:
29 september
Tijd:
16:30 - 19:00
Kosten:
€99
Evenement Categorie:
Site:
https://dorienverloop.nl/symposium/

Locatie

Utrecht