Rouwverlof bij gezinskrimping, wat is het?

We zijn allemaal bekend met verlof. Verlofdagen in de vorm van vakantie  of een vrije dag. Verlof in de vorm van zwangerschapsverlof of bijzonder verlof en zo bestaat er dus ook Rouwverlof. Echter is de huidige regeling rondom rouwverlof niet voldoende om het leven na verlies van een dierbare weer op te kunnen pakken.

Wat is rouwverlof?

Rouwverlof is de tijd dat je al rouwende na verlies van een dierbare vraag krijgt van je werk. Nederlandse gezinnen die met verlies te maken krijgen, krijgen op dit moment drie dagen betaald verlof. Drie dagen om de uitvaart te regelen, het verlies een plek te geven en de uitvaart te houden. Is dat realistisch? Nee, vond Marrit van Exel. De initiatiefnemer voor een breder rouwverlof bij gezinskrimping. Ze startte een petitie en omdat wij dit vanuit Condole erg belangrijk vinden delen wij u hierbij de inns en outs.

Het regelen van een uitvaart, het opvangen van de kinderen, het overnemen van taken van je partner. Alles kost extra tijd, aandacht en energie. Dat is slopend. Rouwverlof zal zorgen voor meer rust, tijd en voor minder uitval van werknemers.

Wat is het belang van een nieuwe en betere verlofregeling rondom rouw?

  • Het biedt meer rust voor het gezin dat verder moet zonder partner, ouder of broertje / zusje.
  • Het biedt meer tijd om als gezin het leven opnieuw te leren inrichten met alle veranderingen en emoties die erbij komen kijken.
  • Het biedt meer ruimte om balans te krijgen tussen werk en privé, met als positief gevolg om overspannenheid te voorkomen. Gunstig voor zowel de rouwende als zijn/haar werkgever.
  • Het zorgt voor meer aandacht voor elkaar als gezin en de mogelijkheid om elkaar te ondersteunen in de rouw.

Helpt u ook mee? Teken de petitie – rouwverlof bij gezinskrimping