De aankomst van Sinterklaas en de voorbereidingen voor pakjesavond brengen opwinding en verwachting met zich mee. Voor de meeste kinderen is dit een tijd van vreugde en samenzijn. Echter, voor kinderen die rouwen om het verlies van een dierbare, kan deze periode van festiviteiten een bitterzoete herinnering aan eerdere Sinterklaasperiodes met overleden dierbaren zijn.

Als leraar van een rouwende leerling is het belangrijk je bewust te zijn van de uitdagingen die deze tijd met zich mee kan brengen. Het rouwproces van een kind kan worden beïnvloed door de Sinterklaas-dynamiek op school. Het contrast tussen feestelijke activiteiten en persoonlijk verdriet kan overweldigend zijn. Hieronder enkele suggesties om een rouwend kind te ondersteunen:

 

1. Wees alert op signalen van rouw

Kinderen in rouw kunnen zich op verschillende manieren uiten: somberheid, afwezigheid of juist onrustig gedrag. Ze kunnen ook moeite hebben met concentratie, slapen of lichamelijke klachten ervaren. Let op gedragsveranderingen en bespreek deze zorgvuldig met het kind en de ouder(s).

Voorbeeld: Merk je dat een kind minder deelneemt aan groepsactiviteiten of dat zijn of haar schoolprestaties achteruitgaan? Neem dan de tijd om met het kind te praten en uit te zoeken of er onderliggende emoties zijn, en betrek de ouder(s) daarbij.

2. Bied flexibiliteit in participatie

Geef het kind de ruimte om zelf te bepalen in welke mate hij of zij wil deelnemen aan Sinterklaasactiviteiten. Respecteer de behoefte van het kind, om te kiezen wat goed voelt voor hem of haar.

Voorbeeld: Stel het rouwende kind in staat om tijdens de activiteiten een alternatief te doen, zoals knutselen of een rustige leesactiviteit in een andere ruimte.

 

3. Maak gebruik van de creatieve tijd die Sinterklaas te bieden heeft

Organiseer een knutselmiddag waarbij kinderen Sinterklaasgedichtjes kunnen schrijven en versieren.

Voorbeeld: Moedig de kinderen aan om in hun gedicht hun gevoelens te verwerken. Vraag wie het zou willen delen met de klas om begrip en empathie te bevorderen.

 

4. Introduceer een lichtspel of herinneringsritueel

Voeg een speciaal moment toe, zoals een ritueel met nepkaarsen. Laat kinderen een lichtje opsteken voor iemand die ze missen, zonder dat ze verplicht zijn dit te delen.

Voorbeeld: Dit kan individueel in een stille hoek of als gezamenlijk ritueel waarbij kinderen zelf kiezen of en hoe ze willen deelnemen. Dit moment kan troostend zijn en hen verbinden met fijne herinneringen.

5. Creëer een ‘veilige zone’

Richt een rustige plek in de klas in met kussens, knuffels en bijvoorbeeld fotolijstjes. Hier kunnen kinderen zich terugtrekken als emoties overweldigend worden. Zorg ervoor dat de klas op de hoogte is van het bestaan van deze zone en het respecteert.

Tip: Je kunt ervoor kiezen om de plek standaard in de klas te houden en kinderen niet allen tijdens Sinterklaas maar alle dagen van het jaar de mogelijkheid te bieden zich terug te trekken. Je kan er boeken neerleggen, nepkaarsen en zelf de kinderen foto’s mee laten nemen van de personen die ze missen. Zo wordt het het vaste gedenkplekje in de klas. Dit biedt troost en veiligheid, ook na Sinterklaas.

6. Blijf in contact met de ouder(s)

Werk samen met ouder(s) om de beste ondersteuning te bieden. Bespreek hoe de rouw van het kind zich uit en hoe je hierop kunt aansluiten in de klas.

Voorbeeld: Overweeg een eenvoudig communicatiesysteem zoals een schriftje of een wekelijkse update, zodat ouders en leerkrachten op de hoogte blijven van elkaars observaties en aanpak. Ook een groepsapp met de ouder(s) kan helpen om elkaar op de hoogte te houden indien het kind thuis en op school ander gedrag vertoond.

7. Schrijf een troostende gedicht

Overweeg om (namens Sinterklaas) een gedicht aan het rouwende kind te schrijven waarin je laat weten dat je begrijpt dat het kind iemand moet missen. Dat Sinterklaas aan het kind denkt en zorg daarmee voor troostende woorden.

Voorbeeld gedicht voor rouwende kinderen:

Lieve vriend,
Sint voelt jouw gemis,
Je <papa>, die er nu niet is.
In deze tijd van feest en licht,
Voel je vast een zwaar gewicht.

Sint is trots op jou, mijn vriend,
Een bijzonder kind, dat zeker een cadeautje verdient.
Met een hart vol liefde, groot en puur,
Jouw stralende lach, een geschenk ieder uur.

En ook al maken pakjes en snoep je blij,
Het is ook moeilijk zonder <papa’s> warmte aan je zij.
Weet dat je juf <naam> er voor je is,
Ze zal je steunen op de dagen dat er wat is.

Dikke knuffel van Sint

Door bovenstaande tips toe te passen kun je het rouwende kind helpen om een gevoelige balans te vinden tussen vreugde en verdriet tijdens de Sinterklaasperiode. Het aanpassen van tradities en het bieden van extra steun draagt bij aan een zorgzame en liefdevolle omgeving voor het kind.

Meer tips nodig? Download de app en zie meer artikelen waarin we ingaan op rouw rond de feestdagen. Wij zijn er voor je 7 dagen per week!