• De aankomst van Sinterklaas en de voorbereidingen voor pakjesavond brengen opwinding en verwachting met zich mee. Voor de meeste kinderen is dit een tijd van vreugde en samenzijn. Echter, voor kinderen die rouwen om het verlies van een dierbare, kan deze periode van festiviteiten een bitterzoete herinnering aan een sinterklaasperiode met overleden dierbaren zijn.Als leraar, van een rouwende leerling, is het belangrijk je bewust te zijn van de uitdagingen die deze tijd met zich mee kan brengen. Het rouwproces van een kind kan worden beïnvloed door de Sinterklaas-dynamiek op school. Het contrast tussen feestelijke activiteiten op en rond school en persoonlijk verdriet kan overweldigend zijn. Wij delen je daarom enkele suggesties om een rouwend kind op school te ondersteunen:
  1. Wees alert op signalen van rouw
   Kinderen die in rouw zijn, kunnen zich op verschillende manieren uiten. Ze kunnen somber, afwezig of onrustig zijn. Ze kunnen ook last hebben van concentratieproblemen, slaapproblemen of lichamelijke klachten. Het is belangrijk om alert te zijn op veranderingen in het gedrag en deze met het kind en zijn of haar ouders te bespreken.

   Voorbeeld: Merk je dat een kind plotseling minder deelneemt aan groepsactiviteiten of dat zijn of haar prestaties op school achteruitgaan? Neem dan de tijd om met het kind te praten en uit te zoeken of er onderliggende emoties zijn. Betrek de ouders hierbij.

  2. Bied flexibiliteit in participatie
   Geef het kind de ruimte om zelf te kiezen in welke mate hij of zij wil deelnemen aan Sinterklaasactiviteiten. Respecteer zijn of haar behoefte aan controle over deelname.

   Voorbeeld: Geef het rouwende kind de mogelijkheid om tijdens klasactiviteiten rond Sinterklaas buiten te spelen of een andere activiteit te doen.

  1. Maak gebruik van de creatieve tijd die Sinterklaas te bieden heeft
   Organiseer een speciale knutselmiddag waar kinderen Sinterklaasgedichtjes kunnen schrijven en versieren.

   Voorbeeld: Moedig de kinderen aan om niet alleen over Sinterklaas maar ook over hun gevoelens te schrijven. Vraag wie zijn of haar gedicht wil voordragen, wat bijdraagt aan begrip en empathie in de klas.

  2. Schrijf een troostend gedicht
   Overweeg om (namens Sinterklaas) een gedicht aan het rouwende kind te schrijven waarin je laat weten dat je begrijpt dat het kind iemand moet missen. Dat Sinterklaas aan het kind denkt en zorg daarmee voor troostende woorden.

   Voorbeeld:

   Lieve vriend,Sint voelt jouw gemis,
   Je papa, die er nu niet is.
   In deze tijd van feest en licht,
   Voel je vast een zwaar gewicht.

   Sint is trots op jou, mijn vriend,
   Een bijzonder kind, dat zeker een cadeautje verdient.
   Met een hart vol liefde, groot en puur,
   Jouw stralende lach, een geschenk vol vuur.
    

   En ook al maken pakjes en snoep je blij,
   Het is ook moeilijk zonder papa’s warmte aan je zij.
   Weet dat je juf <naam> er voor je is,
   Ze zal je steunen op de dagen dat er wat is.

   Dikke knuffel van Sint


  3. Creëer een ‘veilige zone’
   Richt een stille hoek in de klas in met comfortabele kussens en knuffels waar het rouwende kind zich kan terugtrekken als de emoties hem of haar teveel worden. Zorg ervoor dat de klas op de hoogte is van het bestaan van deze zone en het respecteert.

   Voorbeeld: Je kunt ervoor kiezen om de plek standaard in de klas te houden en kinderen niet allen tijdens Sinterklaas maar alle dagen van het jaar de mogelijkheid te bieden zich terug te trekken. Je kan er boeken neerleggen, nepkaarsen en zelf de kinderen foto’s mee laten nemen van de personen die ze missen. Zo wordt het het vaste gedenkplekje in de klas.


  4. Blijf in contact met de ouders
   Werk nauw samen met ouders om de ondersteuning voor het rouwende kind af te stemmen. Bespreek gezamenlijk strategieën en deel informatie over wat er op school gebeurt.

   Voorbeeld: Maak een groepsapp aan met de ouders waarin jullie elkaar op de hoogte kunnen houden indien het kind thuis en op school ander gedrag vertoond.

  5. Lees je in
   Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van hoe kinderen kunnen rouwen. Er zijn verschillende boeken en artikelen beschikbaar om meer te weten te komen over hoe kinderen rouwen.

   Voorbeeld: Boeken als De gids voor rouwende kids, Kinderen helpen bij verlies en verdriet zijn erg waardevol om een beter inzicht te krijgen in rouwenden kinderen.


  Door bovenstaande tips toe te passen kun je het rouwende kind helpen om een gevoelige balans te creëren tussen vreugde en verdriet tijdens de Sinterklaastijd. Het aanpassen van tradities en het bieden van extra steun dragen bij aan een zorgzame en liefdevolle omgeving tijdens deze bijzondere feestdagen.

Meer tips nodig? Download de app en zie meer artikelen waarin we ingaan op rouw op school. Wij zijn er voor je 7 dagen per week!