De strandstoel naast je is leeg. Je kijkt naar de zee, naar de golven die komen en gaan, net zoals de emoties in je hart. Het is je eerste vakantie zonder je partner en elke kleine herinnering brengt het gemis terug. Dat favoriete liedje dat speelde in de strandbar, die specifieke zonsondergang die jullie altijd samen keken. Het is moeilijk, en het is oké dat het moeilijk is.

Het verlies van een partner brengt een uniek soort pijn met zich mee, een gemis dat je leven doordringt. Jullie deelden niet alleen vakanties, maar een leven vol kleine en grote momenten. Jullie grapjes die niemand anders begreep, jullie favoriete plek voor het ontbijt, jullie avondwandelingen. Elk van deze herinneringen kan nu een bron van pijn zijn, maar ze zijn ook een getuigenis van de liefde die jullie deelden. Het is normaal en begrijpelijk dat deze tijdens een vakantie (nog) meer voelbaar zijn. Je bent immers vrij van het werk, ontspannen en hebt dus alle tijd om overal over na te denken.

Het is normaal en begrijpelijk dat je tijdens deze vakantie een scala aan emoties ervaart. Van intens verdriet tot momenten van rust en misschien zelfs vreugde. Het is belangrijk om jezelf toestemming te geven om al deze gevoelens te ervaren. Om te huilen wanneer je moet huilen, om te lachen wanneer iets je doet lachen en om uitgeput te zijn.

 

Wel of niet gaan?

Wanneer dit de eerste vakantie zonder je geliefde zal worden is dit mogelijk een gedachte die continu door je hoofd raast. Want moet je nou wel of niet op vakantie gaan? Alleen of met vrienden? Met de kinderen of een groepsreis? Thuis blijven, een nieuwe plek ontdekken of jullie vertrouwde plek bezoeken? De aanloop naar de vakantieperiode na het verlies van je partner is dus zo eenvoudig niet.

Misschien overweeg je om de vakantietradities die je met je partner deelde te behouden en jullie laatste reis opnieuw te ervaren. Misschien overweeg je om je vakantietradities juist aan te passen, gewoonweg om minder confrontatie te hoeven ervaren. Dit kun je doen door naar een plek af te reizen waar je nooit samen bent geweest, door met een groepsreis mee te gaan of een plek te bezoeken die hij of zij nooit zag zitten en jij wel.

Het kan ook betekenen dat je er zo tegenop ziet dat je de vakantie dit jaar het liefst over zou willen slaan. Dat is heel begrijpelijk. Ga niet weg als je daar zelf geen behoefte toe voelt. Doe wat voor jou het meest comfortabel voelt. Als dat betekend dat je thuis in en om het huis blijft rommelen, is dat helemaal goed. Als dat betekend dat je op pad gaat, eveneens.

Als je het echt niet weet zou je de opties op papier kunnen zetten. De voor en tegenargumenten en ze desgewenste met iemand die je vertrouwd kunnen bespreken. Ook een rouwbegeleider zou je kunnen vragen wat hij of zij bij andere weduwen en weduwnaars heeft gezien en of hij of zij die voorbeelden met je wilt delen. Dan kun je op basis van die ervaringen kijken wat bij jou zou kunnen passen.

 

Hoe herdenk ik mijn overleden partner op reis?

Tijdens je vakantie kun je momenten creëren om je partner te herdenken. Misschien wil je ‘s avonds wel naar het restaurant waar jullie altijd heen gingen, bij een kampvuur jullie favoriete liedjes luisteren of een brief schrijven aan hem of haar schrijven waarin je je gevoelens en herinneringen met hem of haar deelt. Je zou de brief vervolgens kunnen verbranden of aan de zee geven. Het omschrijven van je gevoelens en emoties zal zorgen voor rust in je hoofd en een gevoel van verbinding tot je overleden partner. Liever geen brief verbranden? Je kunt ook een kleine boodschap op een papieren bootje schrijven en deze te water laten gaan of een paar kreten op de Briefkaars schrijven en deze vervolgens als troostkaars aansteken. Dit zijn stuk voor stuk rituele vormen van het eren van je partner.

Iets wat veel rouwenden ook troost biedt is niet zozeer een ritueel maar een vorm zoeken waarin ze hun overleden man of vrouw op vakantie bij zich kunnen dragen. Dit kan bijvoorbeeld door zijn of haar geurtje mee te nemen, een kledingstuk van hem of haar bij je te hebben of een foto de achtergrond van je telefoon te zetten van jullie laatste reis samen. Als dit jou een prettig gevoel geeft, doen.

 

Belangrijk!

Vergeet vooral niet om goed voor jezelf te zorgen. Rouwen is zwaar en het vraagt veel van je, zowel emotioneel als fysiek. Als jij op vakantie gaat, blijft je rouw niet thuis. Die draag je altijd bij je en is dus ook met je mee op reis. Verbaas je dus niet als je tijdens je vakantie ineens heel verdrietig bent, vrolijk of ergens van geniet. Voel je daar vooral niet schuldig om. Maar probeer dit gevoel van geluk te omarmen.

Probeer ook voldoende rust te nemen, gezonde te eten en ook op vakantie te bewegen. Een korte wandeling op het strand is al goed en klaart ook lekker het hoofd.

Merk je dat het echt zwaar is voor je? Zoek dan hulp! Je hoeft dit niet alleen te doen en staat er echt niet alleen voor. Communiceer met mensen die je vertrouwd en je een fijn gevoel kunnen geven. Zoals familie en goede vrienden. Deel hen je gevoelens, herinneringen en geef aan waar je behoefte aan hebt. Een wandeling, gezellig dagje uit, samen eten etc. Ze zullen het fijn vinden als je dit aangeeft want het is en blijft als naaste altijd lastig om in te schatten waar ze je bij kunnen helpen. Door het te benoemen kunnen ze je helpen.

Als je niet bij familie of vrienden terecht kunt of wilt kun je 7 dagen per week met één van onze vrijwilligers van rouwpraat chatten. Liever in reallife ondersteuning? Kijk dan gerust eens bij onze aangesloten rouwbegeleiders voor een rouwspecialist in jouw buurt.

Verlies is niet weg op reis. Het is bij je. Altijd en overal en het is oké om je verloren en onzeker te voelen tijdens je vakantie. Maar midden dit verdriet is er ook ruimte voor gezelschap, ontspanning en plezier. Voel je daar niet schuldig over.  Er is geen juiste of verkeerde manier om te rouwen. En je bent ook niet alleen op deze reis, hoewel je partner er dan wel niet fysiek bij zal zijn, blijft de liefde die jullie deelden altijd bij je. In het hoofd en in het hart.

 

Wij wensen je sterkte en warmte deze vakantie met hopelijk lichtpuntjes van ontspanning en plezier. Probeer in ieder geval ook vooral rust te pakken en te genieten van de kleine momenten die je op dat moment een goed gevoel geven.
Meer tips nodig? Download de app en zie meer artikelen om rouwenden kinderen en jongeren te ondersteunen.