Het is kerstavond. Een avond die in teken staat van ontspanning en All you need is love. De aftrap van een week vol mooie tradities en daarmee voor de meeste mensen vooral een fijne en feestelijke periode. Toch geldt dat misschien niet voor jou.

Kersttradities

Kerst bestaat grotendeels uit tradities. Tradities die we van generatie op generatie aan elkaar doorgeven en ons een goed gevoel geven. Maar wat als tradities (plots) stil komen te staan? Wat als mama de kerstkaarten niet meer kan schrijven, oma geen appeltaart meer kan bakken en je geen kerststukje meer met je zus kunt maken? Hoe mooi kersttradities ook zijn, wanneer je iemand mist, kunnen de tradities het gevoel van gemis versterken.

Kerst-MIS

Kerst activeert en versterkt onze gevoelens en behoeften. Gevoelens van liefde (voor elkaar) en de behoefte naar verbintenis. Maar juist omdat we zo hechten aan het samenzijn, zullen ook de gevoelens van eenzaamheid, gemis en verdriet worden versterkt. Gevoelens die zeker bij de eerst kerst na het overlijden van een dierbare aanwezig zullen zijn.

Hoe overleef je je Kerst-MIS

Is dit de eerste kerst zonder hem of haar? Dan zul je worden geconfronteerd met die lege stoel aan tafel, missende schatterlach of de ontbrekende kookkunsten. Misschien heb je het gevoel dat je de kerstdagen met de tanden op elkaar moet doorstaan, sluit je je af of sta je vooral op “standje overleven”. Ik betreur het als dit voor jou geldt, maar wil je ook laten weten dat je er niet alleen voor staat. Als naasten is het lastig om in te schatten of jij wel of geen behoefte hebt aan aandacht. Wat kan helpen is na te denken over wat voor jou prettig is en dit ook kenbaar te maken bij je omgeving.

Heb je behoefte om de oude rituelen in stand te houden, geef het dan aan. Wil je juist liever overstappen op nieuwe rituelen, geef het aan. Ik begrijp dat het lastig is om je wensen en behoeften uit te spreken daarom onderstaand wat ideeën hoe je je dierbare bij deze kerst kunt betrekken.

  • Steek een kaarsje aan
  • Plaats een foto bij de kerstboom of op een andere plek naar keuze
  • Hang de jas van de overledene over de stoel als gevoel van “zo ben je er toch nog even bij”
  • Deel verhalen en herinneringen met elkaar. Door het er met elkaar over te hebben hou je de herinneringen aan hem of haar in ere
  • Noem zijn of haar naam
  • Hef het glas en sta kort stil bij de persoon die je mist
  • Zet zijn of haar muziek op de achtergrond aan
  • Ga samen wandelen. Wandelen is goed voor de geest en geeft rust
  • Plan je feestdagen niet te vol, zorg ook voor ruimte en tijd voor jezelf


Mijn kerst-MIS

Ik hoop dat je iets aan bovenstaande tips hebt. Ikzelf vier morgen in ieder geval mijn allereerste kerst zonder mijn geliefde opa. Wat spannend is want sinds mijn geboorte in 1987 heb ik iedere kerst samen met hem mogen vieren.

Ik heb een fles champagne gekocht,  zal een kaarsje branden en zal samen met mijn familie het glas heffen op de meest geweldige opa, surrogaat vader en mijn beste vriend. Ik weet uit ervaring dat de komende dagen pittig zullen zijn, maar ben stiekem dankbaar dat het me zo raakt. Dat is immers de mooie kant van de liefde toch….dat wanneer je verliest wat je zo lief hebt, je uit balans kan brengen. Dan is de liefde echt en puur en dat is het in deze.

Kerstgroet

Ik wens eenieder warme feestdagen vol liefde, gezelschap en warmte vanuit de directe omgeving. Maar ook sterkte voor als jij net als ik een dierbare moet missen.

Wees lief voor elkaar, app, bel of stuur een kaartje naar hen die je deze dagen helaas niet kunt zien. Probeer te genieten met elkaar, maar blijf alstublieft ook gezond in deze vreemde tijd!

Yvette