Het is altijd moeilijk om de juiste woorden te vinden in zo’n gevoelige situatie, maar het belangrijkste is om oprecht en empathisch te zijn. Het feit dat je iets van je laat horen en daarbij kort laat blijken, dat je weet dat dit een moeilijke periode voor hem of haar kan zijn, is eigenlijk al voldoende. Het hoeft dus geen lap tekst te zijn. Kort en bondig laten blijken dat je weet dat dit de eerste kerst zonder zijn of haar dierbare betreft en je dit betreurt is al heel troostend.

Maar wat zet ik dan op de kaart?

 

 • Schrijf een persoonlijke herinnering op de kaart

  Je kunt ervoor kiezen om een persoonlijke herinnering met de rouwende te delen. Dat geeft de ontvanger troost en een fijn gevoel.

  Voorbeeld: “Ik weet dat deze kerst anders zal zijn zonder [naam van de dierbare], maar laten we samen stilstaan bij de mooie herinneringen die we met hem/haar hebben gedeeld. Ik moet in ieder geval al meteen denken aan toen we [deel hier jouw herinnering], het was een fijne dag. [Naam van de dierbare] zal altijd in onze harten voortleven. Ik mis hem/haar en denk deze dagen net wat extra hem/haar én aan jou! Veel kracht en warmte gewenst deze kerst. “

 

 • Bied je hulp aan

  Niet iedereen durft om hulp te vragen maar door het op de kerstkaart nog even te benadrukken verlaag je wel de drempel om je om hulp te vragen. Jouw aanbod om te helpen bij het versieren van de boom, het halen van de boom of  hem of haar gezelschap te houden is heel waardevol. Toon dus niet alleen je medeleven, maar biedt, als de band hecht genoeg is, praktische ondersteuning en afleiding. Nodig iemand die alleen zal zijn bijvoorbeeld via de kaart uit om met de feestdagen bij jou/jullie aan te sluiten. Onderstaand een paar voorbeelden hoe je dit bespreekbaar kunt maken met de rouwende.

  Voorbeeld: “Lieve [naam ontvanger], Ik weet dat de kerstperiode een confronterende periode kan zijn. Als je behoefte hebt aan een luisterend oor, steun of gewoon even met iemand wilt praten, ik ben er voor je, ook tijdens de feestdagen. Bel of app me gerust en voel je altijd welkom, de deur staat voor je open.”

  Voorbeeld: “Lieve [naam ontvanger], Nu je je eerste kerst zonder [naam van de dierbare] zult doormaken wil ik niet dat je je alleen voelt of alleen bent. Ik weet niet of je al plannen hebt gemaakt, maar ik ben er voor je en kom met liefde bij je eten. Ik zorg dan voor het eten. Uiteraard ben je ook van harte welkom om bij ons aan te schuiven, waar jij je goed bij voelt. Laat gerust weten, wat je fijn zou vinden. Je bent niet alleen [naam van de ontvanger] Liefs”

  Voorbeeld: “Lieve [naam ontvanger], Je zag er al zo tegenop, en nu is het dan echt zover, de kerstdagen staan voor de deur. Ik weet dat je druk bent en wil je daarom laten weten dat ik er voor je ben als ik kan helpen bij dingen. Laat het gerust weten als de lampjes in de tuin moeten worden opgehangen, je hulp kunt gebruiken bij het optuigen van je kerstboom, het doen van boodschappen of als je te moe bent om schoon te maken. Ik begrijp het en help je graag. Veel rust en warmte gewenst deze dagen. Liefs.”

 • Toon je medeleven

  Door de rouwende te laten weten dat je meeleeft, zal hij of zij zich getroost voelen in zijn of haar verdriet.

  Voorbeeld: “Beste [naam ontvanger] In deze moeilijke tijd van gemis en verdriet, stuur ik je liefde en kracht toe om deze dagen te doorstaan. Moge je in deze feestdagen troost vinden in de liefdevolle herinneringen aan [naam van de dierbare] en het samenzijn met je naasten. Veel sterkte gewenst.”

  Voorbeeld: “Lieve [naam ontvanger], Ik weet dat [naam van de overleden dierbare] altijd een speciale plek in je hart zal hebben, vooral tijdens deze kerstperiode zal het gemis groots zijn. Moge de liefde en warmte van je familie je deze dagen troost bieden. Fijne dagen.”

  Voorbeeld: “Beste [naam ontvanger], Dit is de eerste kerst zonder [naam van de overleden dierbare], en dat is moeilijk. Ik wil dat je weet dat ik er voor je ben, en ik hoop dat de vreugde van de goede tijden die jullie samen hebben gedeeld, je deze dagen enige troost zal bieden. Ik denk aan je.”

 

 • Deel een spirituele boodschap:

  Sommige mensen halen veel kracht uit spiritualiteit. Als je weet dat dit bij hem of haar past kun je dat delen.

  Voorbeeld: “Moge het licht van liefde en herinneringen schijnen in deze donkere dagen. Hoewel [naam van de dierbare] fysiek afwezig is, is zijn/haar geest nog steeds bij ons. Ik denk aan je.”

  Voorbeeld: “Terwijl we deze kerstperiode betreden, moge het licht van liefde en herinneringen schijnen in deze donkere dagen. Hoewel [naam van de dierbare] fysiek afwezig is, geloof ik dat zijn/haar geest nog steeds bij ons is. Laat de spirituele kracht van deze verbinding je troost en innerlijke vrede brengen.”

 

 • Korte wensen:

  Als je net wat verder van iemand afstaat of iemand van weinig woorden bent volstaat een korte hartelijke wens natuurlijk ook.

  Voorbeeld: “Ik weet dat het moeilijk is om deze kerst te vieren zonder [naam van de dierbare]. Moge liefde en warmte je omringen in deze tijd van verdriet.”

  Voorbeeld:
  “Ik weet dat het moeilijk is om deze kerst te vieren zonder [naam van de dierbare]. Moge liefde en warmte je omringen in deze tijd van verdriet.”


  Voorbeeld:
  “Hoewel deze kerst anders is zonder [naam van de dierbare], hoop ik dat je kracht kunt putten uit de liefde en warmte van vrienden en familie om je heen. [Dierbare] zal altijd in onze harten voortleven.”

 

Het belangrijkste is om oprecht te zijn en je medeleven te tonen. Iedereen rouwt op zijn eigen manier, dus overweeg wat het meest passend voelt voor de relatie die je hebt met de persoon en het verlies dat ze doormaken. Wil je je kerstkaart nog net wat persoonlijker maken? Door je kerstkaart aan te vullen met een gedichtje of het toevoegen van een foto van de overledene maak je je boodschap of herinnering nog persoonlijker.

 

 

Aanvullende voorbeelden voor rouw op het werk en op school

 

 •  Voor een collega/medewerker in rouw


  Voorbeeld: “Beste [naam werknemer/collega], deze kerstperiode herinnert ons eraan hoe kostbaar het is om onze familie om ons heen te hebben. Het verlies van jouw [man, vrouw, dochter, zoon, etc.] laat een leegte achter, die deze dagen mogelijk extra voelbaar is. Ik wil je laten weten dat ik in gedachten bij je zal zijn. Moge je kracht vinden in de steun van je familie en vrienden. Veel warmte gewenst, [jouw naam]”

   

  Voorbeeld: “Beste [naam werknemer/collega], afgelopen jaar was een intens jaar voor jou en je gezin. We willen je laten weten dat we aan jullie denken en er voor je zijn. Neem de tijd die je nodig hebt, ook als dit zou betekenen dat je na de kerst wat tijd voor jezelf nodig hebt. Laat het [naam collega] weten en we roosteren je vrij. Ook hebben we er begrip voor als je wat minder werk kunt verzetten; ook dat mag je [naam collega] melden. We zullen er dan zorg voor dragen dat je wordt ontlast in je werk. We hopen dat de feestdagen ook nog fijne momenten van samenzijn zullen zijn en herinneringen aan jullie dierbare [naam overledene] zullen worden gedeeld. Veel sterkte gewenst en tot volgend jaar weer. Groet, [jouw naam]”

  Voorbeeld: “Beste [naam werknemer/collega], tijdens deze kerstperiode willen we jou extra steun bieden na het verlies van [naam van hun dierbare]. We waarderen de kracht die je afgelopen jaar hebt getoond en hopen dat je deze dagen in de warmte van familie en vrienden een bron van troost zult vinden. We geven je bij deze [aantal] extra verlofdagen voor komend jaar, die je mag gebruiken op de momenten dat je er even doorheen zit. Groet, [jouw naam]”

 

 •  Voor scholen die te maken hebben gehad met het overlijden van een leerling

  Voorbeeld: “Beste [naam ouders] van [naam overleden leerling], De kerstperiode is een tijd van verbinding en warmte. Hoewel woorden niet altijd troost kunnen bieden, willen we u laten weten dat we aan u denken. Moge uw kerstdagen gevuld zijn met liefde, steun en mooie herinneringen aan [overleden leerling]. Deze week hebben wij een kaars voor hem/haar branden in onze aula, waar een foto en gedenkboek voor hem/haar klaarliggen. Zo hebben alle leerlingen de mogelijkheid om een kerstgroet te sturen aan [overleden leerling]. Wij zullen er zorg voor dragen dat u dit boek begin januari zult ontvangen. Veel sterkte en warmte gewenst deze dagen. Met oprechte medeleven, [jouw naam, het team, of de naam van de school]”

  Voorbeeld: “Beste [naam ouders] van [naam overleden leerling], Met respect voor de uitdagingen die deze tijd van het jaar met zich meebrengt, willen we u laten weten dat we aan u denken. De kerstperiode kan een mix van emoties oproepen, vooral als we iemand missen zoals [naam overleden leerling]. Mogen de komende dagen, ondanks de pijn van het verlies, ook momenten van warmte en liefde brengen. We sturen u onze oprechte steun en hopen dat u wordt omringd door dierbaren die u kracht geven. Met oprechte medeleven, [jouw naam, het team, of de naam van de school]”

   

 •  Voor leraren die te maken hebben gehad met een leerling in rouw


  Voorbeeld: “Beste [naam leerling], Deze kerst zal anders zijn en ik besef dat het gemis van je [ouder/broer/zus] zwaar op je hart ligt. Ik wil dat je weet dat ik aan je denk en hier ben om je te steunen. Als je behoefte hebt aan een gesprek of gewoon wat tijd voor jezelf, laat het me dan weten. Omringd door liefdevolle mensen en mooie herinneringen, hoop ik dat je wat troost vindt in deze feestdagen. Sterkte, [Jouw naam en eventueel de naam van de school]”

  Voorbeeld: “Hoi [naam leerling], Ik kan me voorstellen dat deze kerst anders aanvoelt zonder je [ouder/broer/zus]. Het gemis is vast heel zwaar. Ik wil je laten weten dat ik aan je denk en hier ben als je wilt praten of gewoon wat tijd voor jezelf nodig hebt. Je staat er niet alleen voor. Hopelijk brengen de liefde om je heen en dierbare herinneringen wat troost in deze feestdagen. Sterkte, [Jouw naam en eventueel de naam van de school]”

   

   

  Genoeg inspiratie gekregen? Kijk hier voor passende troostkaarten.

  Meer tips nodig? Download de app en zie meer artikelen waarin we ingaan op rouw rond de feestdagen. Wij zijn er voor je 7 dagen per week!